התמדה ושינוי הרגלי אכילה

התמדה ושינוי הרגלי אכילה - מאמר מאת אופירה שאול בבלוג 'חופש מאוכל'

“יש לי בעיית התמדה – הבעיה שלי שאני לא מתמידה. מתחילה בהתלהבות, מלאת מוטיבציה, מגייסת את כל כוח הרצון ודי מהר, איכשהו… המוטיבציה יורדת כשמתחיל להיות קשה ואין מי יודע מה אור בקצה המנהרה… לא מצליחה להתמיד … “.

גם את “אחת שלא מתמידה”?

כמעט כל הנשים שמגיעות אליי אומרות לי את אותו משפט – “הבעיה שלי היא התמדה.  אני לא אחת שמתמידה”.

 

בכל פעם שאת מצליחה בדיאטה או תכנית תזונה את מרגישה נפלא, שסוף סוף את “לוקחת את עצמך בידיים”. הבעיה היא שככל שעובר הזמן ההצלחה הזו נשחקת, משתנקת ובסוף הופכת לעוד כשלון, ואז את נופלת לאותה מסקנה שכל כך הרבה נשים טועות להאמין בה: שהבעיה היא אצלך, שאת אחת ש”לא יודעת להתמיד”.

 

אז יש לי חדשות בשבילך – הבעיה היא לא אצלך.

למה התמדה, כשמדובר בשינוי הרגלי אכילה, היא כל כך קשה עד כדי בלתי אפשרית?

 

האלמנט החשוב ביותר שמאפשר ליישם בהתמדה שינויים בהרגלי אכילה, בשביל להתמיד באופן האכילה הרצוי לך, תכנית הפעולה והדרך לשם חייבות להתאים לך. גם לגוף האישי שלך וגם לנפש הייחודית שלך. למי שאת.

 

התמדה בהתאמה אישית

להצטרפות לקבוצה שקטה בוואצאפ לתכנים ועדכונים מחופש מאוכל - לחצי על הכפתור

באיזו מסגרת חינוכית היית מעדיפה להתחנך כילדה – כזו שמאלצת אותך לפעול לפי עקרונות ש”מתאימים לכולם” או כזו שמאפשרת לך לבחור את דרך הלמידה המתאימה ביותר לך?

 

איזו מסגרת זוגית את מעדיפה?  – כזו שמבוססת על חוקים נוקשים של ‘איך צריך’ ו’איך לא צריך’ או כזו שקשובה ותומכת בצרכים הדדיים?

 

איזו סביבה את מייחלת לך בעבודה? – כזו שכדי להשיג את המטרות שלך “צריך להפעיל מרפקים” ואת נאלצת להילחם בשבילן, או כזו שאפשר להתקדם בה ‘יד ביד’ בשיתוף פעולה?

 

יש המון שיטות היום בשוק שמדברות על התמודדות עם רעב רגשי וגם יותר ויותר גישות שמעודדות אהבה עצמית וקבלה עצמית וזה בהחלט נפלא!

עם זאת, כשאת מחפשת משהו שתוכלי לעשות תמיד (מכאן מגיעה המילה “להתמיד”), כדאי לסגל לעצמך דרך אכילה שתתאים את עצמה אליך. ממש אכילה בהתאמה אישית. כזו שכוללת כל מה שאת אוהבת. אכילה בלי ‘אסור’, ויחד עם זאת אכילה במודע ובמידה שמתאימה בדיוק לך ולגוף שלך. אכילה לפי מנגנון הרעב והשובע שלך. כמו שאוכלים אנשים רזים מטבעם, כאלה שאין להם אישיו עם אוכל או משקל, וגם לא עם התמדה בתחום הזה, ולא בכדי.

 

אני מאמינה שהימנעות גורפת מדברי מאכל שאוהבים, למי שיש אישיו עם אוכל, זה משהו שקשה מאד עד כדי בלתי אפשרי להתמיד בו לכל החיים, וזה גם לא כיף. לא באנו לעולם הזה כדי להתענות. באנו להנות.

לכן שיטת ‘חופש מאוכל’ מבוססת על דרך של ‘בעד’, לא ‘נגד’. כך מתאפשרת התמדה – כשאת בעד עצמך, ובעד הקשבה לגוף שלך, כדי לתת לו מה שהוא צריך מתי שהוא צריך.

ככל שתשארי מחוברת לעצמך ולגוף שלך – תוכלי להתמיד לאכול בכייף בלי לפחד מהשמנה. ככל שתחדדי את ההקשבה לגוף החכם להפליא שלך, שיודע בדיוק מה את צריכה, כמה ומתי, תגלי שהוא שמח לשתף אותך במידע הזה ולשתף פעולה, כל עוד תאפשרי לו.

הנפש שלך גם היא “לא פראיירית”, היא תמיד יודעת למה את משתוקקת. וככל שאת מתייעצת איתה ונותנת לה רשות לרצות את מה שהיא באמת רוצה, היא תפסיק בהדרגה להתמרד ולבקש שוב ושוב את המאכלים שהגוף פחות מעדיף.

איך יוצרים התמדה?

 

בשביל להתמיד לתמיד, את חייבת לרתום את שני היועצים הפנימיים החכמים האלה, הגוף והנפש הייחודיים שלך, כדי “לבנות” לעצמך את דרך האכילה שהכי מתאימה להם. זה מה שהופך את ההתמודדות היומיומית עם האוכל – מעיסוק מעיק, מתיש, מעליב ומייאש – לתרגול מעניין ומספק, שעושה חשק להמשיך ולתרגל.

כך יוצרים התמדה.

 

ומה עם כוח רצון – כמה הוא נדרש ותורם ליכולת ההתמדה שלנו?

למרות שחשוב לעשות כל שינוי מתוך רצון, כשרוצים לעשות שינוי באכילה, ‘כוח’ רצון – שבמהותו פועל מתוך התנגדות – הוא לא הדבר שמאפשר התמדה. וכפי שהבנו – גם לא הניסיון להתגבר ויהי מה, על החשק לאכול (מתוק למשל), או לנסות להיגמל ממנו, היות ו‘גמילה בכוח’ מבוססת על ‘התנגדות לרצון’, והיא בדיוק הפעולה ההפוכה להקשבה ולשינוי מתוך רצון. לכן היא לא פתרון שעובד ברוב המקרים, כל שכן לא לאורך זמן, ולכן קשה להתמיד בו. 

 

ובכלל, כשמידת הגוף שלך תלויה בכוח הרצון, זה בעיקר מתסכל ונועד לכישלון. אין שום סיבה שתנסי להצליח להחזיק מעמד במצבים המנוגדים לטבע האנושי. ברעב. בסבל. במלחמה יומיומית באוכל ובמשקל, ובסופו של דבר גם תאשימי את עצמך בחוסר התמדה.

זו בדיוק הסיבה שדיאטות לא עבדו לך לאורך זמן. אי אפשר, וזה גם ממש לא הוגן, להעביר חיים שלמים בהגבלות ואיסורים, רחוקה מעצמך ומהגוף שלך. 

 

אני חושבת שזה הדבר היפה ביותר בגישת ‘חופש מאוכל’: לא צריך כוח רצון, רק רצון. להתקרב לעצמך, להכיר את הגוף מחדש, ולפעול בהרמוניה עם מי שאת.

הסוד שמעולם לא סיפרו לך על התמדה

 

הרבה מאיתנו יודעות לחזור על המנטרה: ‘המפתח לירידה במשקל הוא ה-ת-מ-ד-ה’. ההתמדה הפכה למנטרה או סיסמא שחוקה ששגורה בפינו, ומשמשת בעיקר את ‘המבקרת’ הפנימית שקופצת בלי הזמנה ובלי שליטה, כשאת לא מצליחה. 

אבל ממש חשוב לי לגלות לך, (וזה נכון לכל התחומים, לא רק לירידה במשקל) –
התמדה זה לא משהו שעושים.

התמדה היא תוצאה. 

התמדה היא לא תכונה שיש לך אם ‘התמזל’ מזלך, או אין לך ואז ‘את בבעיה’.

התמדה היא כושר. מיומנות שניתן לפתח ולסגל.

כושר התמדה

 

כושר התמדה הוא תוצאה של הצבת מטרה משמעותית לפניך, מטרה שחשובה לך ומעוררת בך השראה, והדרך אליה היא של צמיחה והגשמה – לך ולסובבים אותך. 

זה כשלעצמו יוצר מחויבות טבעית, רצון כן לפעול ולהמשיך לעשות את העבודה הנדרשת יום-יום, וגם להתאמץ כשצריך. כמובן שאיכויות כמו אופטימיות – לבחור בָּאמונה, שאפשר להגיע למטרה שלך, וסבלנות – לבחור למצוא ערך בכ-ל מה שקורה לאורך הדרך – גם כשהמטרה נראית רחוקה וההתקדמות מרגישה איטית ולא יציבה – מאד מועילות, לדרך, ולהגשמת המטרה.

 

את לא יכולה לבחור להתמיד אבל את יכולה לבחור בהתמדה – את יכולה לבחור להיות אופטימית וסבלנית, בדרך שלך למטרה משמעותית. כי אז, קרוב לוודאי ההתמדה תניע מעצמה. 

הביטוי של התמדה, זה לעשות שוב ושוב ושוב את העבודה הנדרשת כדי להתקדם למטרות שלך יום-יום, גם כשלא בא לך וגם כשאין לך כח. התמדה זה לא להתייאש כשאת חוזרת לדפוסים הישנים, אלא לקום, לנער את האבק, להפגין חמלה ולהמשיך לעשות את העבודה הנדרשת. וסבלנות, מחויבות ואופטימיות – מאפשרות בדיוק את זה.

האויב הגדול של ההתמדה

 

אחד האויבים הגדולים של ההתמדה בשינוי הרגלי אכילה הוא הפרפקציוניזם. אף אחת לא מושלמת וגם לעולם לא נגיע להיות מושלמות גם כשאנחנו עושות עבודה טובה ומתקדמות לעבר המטרות שלנו. פרפקציוניזם גורר ייאוש ותסכול, והוא ‘חסם’ מרכזי בדרך – הפרפקציוניסטית שבך תמיד תמצא את הפינה הלא מושלמת ו”תוריד” אותך, תתאכזב ממך שאת לא עושה הכל באופן מושלם. מכאן הדרך לחוסר מוטיבציה קצרה… אלה הדברים שלא מאפשרים להתמדה להתקיים.

 

יש אמירה בודהיסטית שאומרת:

“אם פונים בכיוון הנכון, כל שעלינו לעשות זה להמשיך ללכת.” 

אם כן, את לא יכולה לבחור להתמיד, אבל את כן יכולה לבחור כיוון נכון – מטרה משמעותית, ולבחור, כל פעם מחדש, להמשיך ללכת בדרך. עם סבלנות ואופטימיות. וטוב לזכור, ש”התמדה אינה מירוץ אחד ארוך, אלא הרבה מרוצים קטנים אחד אחרי השני.” ~ לפי וולטר אליוט. 

במילים אחרות – פעולות קטנות, אך עקביות (שנעשות יום-יום) שיוצרות אפקט מצטבר, שכמתעוררים אליו מבחינים, שאכן התרחש שינוי גדול.

 

איך להתמיד בהצלחה

והנה טיפ קטן על התמדה – איך להתמיד בהצלחה?

אז בפעם הבאה שאת מבקרת את עצמך שאת לא מתמידה, בדקי עם עצמך:

  • האם את ‘בכיוון הנכון’ בשבילך?
  • האם המטרה שלך משמעותית לחייך ומעוררת השראה גם לסובבים אותך?
  • האם את מחזיקה ומחזקת גישה אופטימית ומרוֹממת בדרך למטרה שלך? 
  • האם את מסופקת מהדרך, ומתרגלת סבלנות עם עצמך ועם הקצב שלך, ומאפשרת לך זמן ככל שידרש כדי ללכת בדרך שבחרת? 

ככל שתקפידי על כל אלה – ההתמדה תגיע מעצמה!

ב’חופש מאוכל’ נשים מגלות מחדש את כושר ההתמדה שלהן. הרי הן כבר פועלות מתוך כושר ההתמדה שלהן שנים בתחומים אחרים – רק ‘הביקורתית’ שבהן לא שמה לב לעובדה חשובה זו!

וכך גם תחום האוכל מצטרף לתחומים האחרים, האישיו עם אוכל הופך, עם הזמן, לנון-אישיו, והגוף עושה את שלו כדי לשחרר מעצמו את המשקל המיותר.

 

לסיכום,

ההצעה שלי, כרגיל היא “להפוך את הראש” – במקום להתייחס להתמדה כאל אמצעי להשיג מטרה נחשקת, להתייחס אליה כאל דרך להמשך התפתחות – זו מטרה ראויה בפני עצמה.

אם עשית (או ניסית לעשות) דיאטות בעבר, אם הצלחת אבל “נשברת” אחרי כמה חודשים, יש סיכוי טוב שפיתחת לעצמך אמונה ש’את לא יודעת להתמיד’ וזה כישלון שלך. 

 

‘חופש מאוכל’ היא דרך שמתייחסת ברצינות לקצב האישי שלך, למטרה הספציפית שלך, וגם לוקחת בחשבון את הקשיים הייחודיים שלך. חופש מאוכל היא שיטה שמלמדת אותך לנהל את החשיבה שלך – להחליף את הפרפקציוניסטית או הביקורתית בראש שלך (ושל כולנו…), באופטימיסטית חסרת תקנה, שתמיד תעודד אותך להמשיך הלאה ולא לוותר, בלי שום ספק לגבי ההתמדה שלך.

הצטרפי גם את

לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה

אהבת? מוזמנת לשתף

שווה קריאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתנה מכל הלב

קורס דיגיטלי קצר

4 תחנות בדרך

לרדת במשקל בלי “לרדת” מאוכל