הנוסחה של הטבע לאכילה שפויה לפי הרעב והשובע

אכילה שפויה - מנגנון הרעב והשובע, אופירה שאול 'חופש מאוכל'

חשבת פעם על האכילה של תינוקות?

רעבים – אוכלים.

שבעים – מפסיקים לאכול.

הם אוכלים לפי צורכי הגוף בהתאם למנגנון הרעב והשובע.

הכי טבעי והכי בריא.

 

עם השנים, איבדנו את הקשר הטבעי עם תבונת הגוף. התרחקנו מהגוף והפסקנו להקשיב לו ולצרכיו. הפסקנו לתת מקום לתחושות ולרגשות. למדנו להתעלם ממנו, מהאותות שהוא שולח לנו, עד כדי כך שהתרגלנו רק “להסתכל עליו מבחוץ”, על המראה שלו, עם הרבה שיפוט וביקורת, יש לומר. הפסקנו להאמין ולבטוח בו, וגם למדנו להטיל ספק בעצמנו. 

הגענו למצב, שדורש מאיתנו ללמוד להכיר מחדש את תחושת הרעב והשובע, לחזור (undo) ולתרגל אכילה טבעית, שכבר נמצאת אצלנו ב”סיסטם” – לתרגל לאכול כמו התינוקות (או ילדים שעוד לא ‘התקלקלו’).

 

המנגנון הטבעי של הרעב והשובע

 

מהו מנגנון הרעב והשובע?

אם נשווה את הזנת הגוף לתדלוק של מכונית, אפשר לחשוב על מנגנון הרעב והשובע כעל מד הדלק הטבעי של הגוף. 

מתי וכמה אנחנו ממלאים דלק?

האם נתדלק כל כמה קילומטרים – בכל תחנה בדרך?

אולי נתדלק בתחילת הנסיעה, ונוודא שהמיכל מלא עד הסוף? 

או נצא לדרך, וכשהמיכל מתרוקן – נמלא את המיכל כל פעם קצת? 

 

אבל שלא כמו עם מכונית, שאת מיכל הדלק שלה לא ניתן למלא יתר על המידה, כשמאכילים את הגוף יתר על המידה, בשלב מסוים הוא עלול להתקשות לאזן את עצמו ולהתחיל גם לצבור משקל. ואז פונים לדיאטות, או לפיקוח תזונתי מסוג כזה או אחר, ומתרחקים עוד יותר מאכילה שמתחשבת בצרכי הגוף ומתמקדת באכילה שמטרתה להקטין כמויות כדי להשיל משקל. ובאופן אבסורדי, דווקא התנודתיות במשקל כתוצאה מהן, היא זו שמטלטלת את האיזון של הגוף, ומזינה את מעגל ההשמנה.

מד הדלק הוא כמו מנגנון הרעב והשובע בגוף - מאמר מאת אופירה שאול: הנוסחה של הטבע לאכילה שפויה באתר 'חופש מאוכל'

כלכלת הקלוריות הזו, שתרבות הדיאטה הנחילה, כדרך לטיפול בסוגיית המשקל – ויסות אכילה שמתבסס על איפוק ודורש כוח רצון, לא מחזיקה לאורך זמן כי זה נוגד את הטבע ואת המנגנונים הטבעיים של הגוף ומשבש את פעולתם. בסופו של דבר. והתוצאה היא, לעיתים קרובות, כישלון חרוץ מכיוון שלהתאפק ולהאבק לאורך שנים – זה לא אנושי. ולשאוף לכך זה לא שפוי, ואף גורם לאכילת יתר ללא שליטה. 

 

ואז נוצר מצב, שבמטרה להשתחרר מהתופעות של אכילת יתר (אכילה רגשית), עלינו לחזור להתרגל ולתרגל אכילה מוקשבת לגוף ולתחושות הרעב והשובע, שמאפשרת לאכול מהכל במידה.

 

ב’חופש מאוכל’ אנחנו לומדות לעשות זאת על ידי הכרות עמוקה עם “מכונת הגוף” ותבונת הגוף המדהימה שלנו, שמדריכות אותנו, באופן טבעי ומדוייק, להיענות לצרכי הגוף, באמצעות האותות שהוא שולח לנו דרך מנגנון הרעב והשובע, ומלמד אותנו את הנוסחה של הטבע לאכילה שפויה. כי הגוף “יודע”. הגוף הוא מכונה, שכשמכירים את ה”מחוונים” שלה, יודעים מתי הוא זקוק לאוכל ומתי להפסיק לאכול. 

 

ולמרות שאצל הרבה אנשים המנגנון הזה השתבש עם השנים – החדשות הטובות הן שזהו מצב הפיך! אפשר להחזיר את הגלגל לאחור ולהחזיר לתפקוד את המנגנונים הטבעיים שלנו, גם אם זמן רב לא השתמשנו בהם. אפשר לסמוך על הגוף שהוא יודע בדיוק מה הוא צריך כדי שיתפקד במיטבו. 

 

חזרה לתפקיד הטבעי של האוכל

 

התפקיד הטבעי של האוכל הוא לספק את הגוף ולענג את הנפש (כל אחת איך שהיא תופסת מה זה ‘נפש’). 

 

כאמור, הידע של הגוף האנושי קיים אצל כולנו באופן טבעי והוא זמין לכל אחת ואחד מאיתנו. הוא מוביל אותנו לדעת איך טוב לנו לפעול לטובתנו. בדרך כלל, כשאנחנו מנתקים את הקשר איתו ולא פועלים מתוך הקשבה אליו – סביר להניח שיש “משהו” שמפריע לנו לעשות זאת. ה”משהו” הזה קשור לרגשות שלנו שלא מקבלים מענה מספק. 

 

עם השנים, האוכל, שאמור להיות הדלק שמניע את הגוף שלנו, הפך למשהו הרבה יותר רחב, ככל שהתרגלנו לעשות שימוש באוכל לסיפוק צרכים רגשיים – הוא הפך לנחמה, לתעסוקה, לפיצוי, למילוי צרכים במצבים של – עייפות, שעמום, ריקנות, אכזבה, עצב… זו “הנקודה העיוורת” שעלינו לגלות על מנת להשתחרר מהקשר בין רעב רגשי לאכילה. לחזור לאכול מתוך רעב פיזי, ולמצוא חלופה מספקת אחרת כמענה לצרכים הרגשיים, כדי להשתחרר מאכילה רגשית.

 

כשהאוכל הפסיק להיות רק הזנה נטו, הגוף שלנו נתקל בקושי לאזן את עצמו למשקל הטבעי שלו ולצבור משקל, ואנחנו איבדנו את האמון בו (ובעצמנו). מכאן, כדי לחזור למשקל הטבעי והבריא של הגוף, כל מה שנדרש הוא, ללמוד לחזור ולסמוך עליו. לתת לו לעשות מה שהוא יודע לעשות באופן טבעי ומולד – להתייצב במשקל שמאפשר לו תפקוד מיטבי. הגוף יודע להשיל קילוגרמים מיותרים, לפי הצורך. 

 

התפקיד שלנו הוא פשוט – לא להפריע לו. לסמוך עליו. 

 

לכן אחד האתגרים שלנו ב’חופש מאוכל’ הוא ללמוד להקשיב לצרכי הגוף ולספק אותם תוך עינוג הנפש. להבחין בין סיפוק הגוף ועינוג הנפש, לבין השימוש באוכל כאמצעי לטשטוש, הדחקה או התרחקות מעצמנו ומהרגשות. ובדרך זו להחזיר את האוכל לתפקידו המקורי ואת האכילה לאכילה שפויה – במידה ובמודע.  

 

בתוכניות השונות של ‘חופש מאוכל’, אנחנו לומדות לוותר על הביקורתיות (במיוחד שלך כלפי עצמך), להביא יותר חמלה, הכלה, כבוד, אהבה וראיית הטוב, ולאמץ נקודת מבט שמאפשרת בחירה חופשית. ושקט. שקט בראש, ובגוף.

 

כך, באורח פלא, אכילת היתר הרגשית הולכת ומצטמצמת. הרגלי האכילה האוטומטים הופכים לפחות ופחות מאתגרים, עד ש… את מגלה שהם השתנו מעצמם. כמות האוכל שנכנסת לגוף קטֵנה באופן דרסטי, ולגוף קל יותר לחזור לתפקוד מיטבי.

 

הבשורות הטובות הן שזה אפשרי.

 

כך, כדי לחזור לאכילה לפי הנוסחה של הטבע לאכילה שפויה, לצד הקשבה למנגנון הרעב והשובע, הכרחי  ללמוד מחדש להסכים להרגיש, לשמוח ולברך על הרגשות, ולסמוך עליהם שהם מורים לנו דרך להתפתחות, צמיחה וגדילה. לחוות את הרגשות בלי לתת מענה לצרכים רגשיים באמצעות אוכל. אפשר להחזיר את האוכל לתפקידו המקורי ולשקם את היחסים עם הגוף. אפשר  ללמוד להקשיב לצרכים שלו ולספק אותם, תוך עינוג הנפש במקום עינוי הרגש.

 

ואפשר למצוא אמצעים יותר יעילים ויותר מועילים, לצרכים הרגשיים שלנו.

אפשר לצאת לחופש מאוכל.

 

איך יודעים שאכלתי מספיק? 

 

כמובן שהתשובה נמצאת בהקשבה למנגנון הרעב והשובע, ומתייחסת לסיפוק צורכי הגוף.

 

ויחד עם זאת, אני יכולה לתת מענה מספק לצורכי הגוף ועדיין ‘לא נחה רוחי’. אני מרגישה לא מסופקת. מה לא מסופק שם?

 

זה לא רק עניין של כמות האוכל שמספקת את הגוף, אלא המרכיבים שלו – כשנענג את הגוף בבחירת אוכל טעים ומספק, אוכל שאנחנו ממש אוהבות, כי מותר ואפשר לאכול מכל מה שאוהבים, הסיפוק –  הוא גם של הגוף וגם של הנפש. 

 

לאכול מהכל ולהרגיש טוב

להצטרפות לקבוצה שקטה בוואצאפ לתכנים ועדכונים מחופש מאוכל - לחצי על הכפתור

ועדיין – איך יודעים מהם צרכי הגוף? 

איך יודעים מה המידה הנכונה לו?

 

בשיטת ‘חופש מאוכל’ את לא צריכה לנחש או לתהות מה צריך לעשות כדי לדעת מהי המידה הנכונה. הגוף יודע הכי טוב איך לעשות את העבודה שלו ויודע בדיוק מה הוא צריך ומה דרוש לו לשם כך, כמה ומתי.

 

איך תדעי אם שיטת ‘חופש מאוכל’ מתאימה לך? 

 

האתגר העיקרי שלנו הוא להפסיק להפריע לו עם הדרישות והציפיות שלנו. להכיר מחדש את תבונת הגוף ואת מנגנון הרעב והשובע שנשכחה מאיתנו מרוב הוראות ותכניות שהציעו לנו תוכניות תזונה שלא בהכרח נובעות או מותאמות לגוף הייחודי שלנו וללמוד לאכול במידה על ידי זיהוי מצבי הרעב-הרגשי והאכילה הרגשית בזמן אמת. באופן הזה נוכל לצמצם מצבים רגשיים שגורמים לנו לאכילת יתר ובו זמנית ללמוד לתת לצרכים הרגשיים, שעדיין עולים (כי זה טבעי), מענה הולם ופוגעני פחות, באמצעים חלופיים. ובכך להשאיר את האוכל בתפקידו העיקרי – הזנת הגוף ועינוג הנפש.

 

אכילה שפויה לפי צרכי הגוף

 

אני יודעת, מניסיון אישי, שכשיש עדיין דפוס של אכילה רגשית, שהיא בדרך כלל אכילה לא רצונית, קשה – עד בלתי אפשרי – לאכול בריא לאורך זמן, מבלי להיות במאבק מתמשך. התסכול יכול אפילו להיות הרבה יותר גדול. כי יש, מחד, רצון עז, ולגיטימי, לדאוג לעצמי ולבריאותי, אך הרגלי האכילה הרגשית גוברים עלינו ולא מאפשרים להצליח לאורך זמן. זה דומה למצב שבו לקחתי על עצמי להיות בתוכנית דיאטה מסוימת – ואז אני לא מרשה לעצמי לאכול מה שאני באמת אוהבת, אם זה לא נכלל באותה דיאטה – וזה שאני יודעת ש”אסור” לי לאכול מאכלים מסויימים רק מגביר את הכמיהה לאותו “מאכל אסור”.

 

האיסורים הללו הם בדיוק הדרך שבה, כתרבות וכחברה, שיבשנו את האכילה והפכנו אותה לבלתי שפויה. אכילה שפויה היא מיומנות-אכילה מתוך הקשבה לתבונת הגוף, כשהמטרה היא ולהחזיר את האוכל לתפקיד הטבעי שלו – לספק את צרכי הגוף ולהתענג על אוכל שאוהבים. בלי ‘אסור’ – הכל מותר במידה ובמודע

הרי איך יכול להיות שנמנע מעצמנו אוכל שאוהבים, כשחלק מהתפקיד של האוכל הוא עינוג הנפש?

 

עדיין הרגשות קיימים, ולעיתים מציפים עד כדי קושי להכיל אותם. אנחנו לא רוצות לעצור את החיים עד שנלמד לנהל או לווסת אותם, כדי שנוכל לאכול לפי מנגנון הרעב והשובע. אנחנו גם לא מעוניינות לשלוט בהם – למנוע או להדחיק אותם. הם תמיד יהיו וזה מבורך. יחד עם זאת אנחנו גם לא רוצות ‘לאכול אותם’ כדי לחוש סיפוק רגשי. זו אכילה שפוגעת באיכות החיים שלנו, וכל שכן באפשרות להיות במשקל בריא ויציב.

 

הסוד הוא לתת לגוף ללמד אותנו לפטר את האוכל מתפקידו כספק צרכי-הרגש. תבונת הגוף יודעת ללמד אותך לחזור להקשבה ולעצמך, עד שתרגישי בנוח עם הגוף, ונעים בבגדים, בלי לאזן, לרסן או לשלוט באכילה.

 

ככה אפשר להחזיר את האוכל לתפקידו המקורי ולמצוא אמצעים יותר עדינים ויותר נעימים, לצרכים הרגשיים.

והנה משהו שאת יכולה להתחיל לתרגל כבר עכשיו:

  1. להקשיב לגוף, ולזהות – איזה חלק בגוף “צריך” במיוחד את האוכל ברגע זה. מה הוא “אומר”, מה הוא “צריך”. ולנשום, לכבד אותו, ולתת לו את תשומת הלב הראויה
  2. בכל פעם שאת אוכלת (כשאת לא רעבה) – עצרי. ורק תשאלי את עצמך ‘האם את גם עייפה או לחוצה’. אם כן – נסי קודם לתת מענה לצורך הזה.

    הכיני לך רשימה של דברים שאת יכולה להעניק לעצמך במצבים השונים – ממש “הנחיות”, כמו שמשאירים לבייביסיטר חדשה שמגיעה לשמור על הילד – מה תוכלי לעשות עבור עצמך?

  • כשאת עייפה
  • כשאת לחוצה
  • כשאת משועממת
  • כשאת עצובה
  • כשאת צריכה פינוק
    ותראי כיצד הפעולות הפשוטות האלו לבדן יוצרות שינוי ענק.

 

לסיכום,

מנגנון הרעב והשובע הוא כלי מופלא שמספר לנו גם מה הגוף צריך בכל רגע נתון כדי לתפקד בצורה מיטבית, וגם מה הנפש צריכה כדי להתענג. 

 

כדי לחזור לאכילה שפויה ובריאה עלינו ללמוד לאכול בהתאם לאותות שהוא שולח לנו. ללמוד להשתמש באוכל בשביל מה שהוא נועד ולצד זה גם למצוא ‘פטנט אחר’ לצורך מענה למצבים רגשיים. 

וחשוב לא פחות – ללמוד לתת גם מקום לרגש, וגם למידה מסוימת של אכילה רגשית, ברשות ומודעות (כי זה נורמלי וטבעי). לאכול מהכל ולהרגיש טוב בלי ביקורת או שיפוט, כי אנחנו רוצות להיות עדינות לעצמנו.

כשמתרגלים לאכול בהתאם לצורכי הגוף ולפי ה”הנחיה” של מנגנון הרעב והשובע, חווים חופש מאוכל, האכילה הרגשית מתמתנת, הרגלי האכילה משתנים בעצמם,

והמחשבות הבלתי פוסקות על אוכל הופכות להיסטוריה שלא מתגעגעים אליה.

האוכל הופך לנון-אישיו.

הגוף מאוזן ומתפקד במיטבו. המשקל יציב. 

אין יותר יו-יו – יוצאים אחת ולתמיד ממעגל ההשמנה ומהלופ של הדיאטות. 

הצטרפי גם את

לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה

אהבת? מוזמנת לשתף

שווה קריאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתנה מכל הלב

קורס דיגיטלי קצר

4 תחנות בדרך

לרדת במשקל בלי “לרדת” מאוכל