בא לי שוקולד ע-כ-שיוווווווו! מה עושים?
מה כדאי (לא) לעשות עם המאבק הבלתי נגמר בחשק למתוקים או פחמימות?
נניח שהיתה מגיעה אליך פיה ונותנת לך רק משאלה אחת הקשורה לאכילה שלך (לא למשקל!), מה היית מבקשת? מרבית הנשים היו מבקשות, ובצדק, “קחי ממני את החשק למתוק”, (או לבצקים, כל אחת לפי העדפתה). הרי בלי הדחף לאכול עוד ביס ועוד ביס, גם אחרי ששבענו, בלי הדחף לאכול עוד עוגיה, או פיצה, או פסטה… בלי הדחף… היינו הרבה יותר בשליטה על מה אנחנו מכניסות לפה והיה לנו הרבה יותר קל לנהל אורח חיים בריא.
ומה אם הייתי אומרת לך שזה אפשרי שהחשק למתוקים או לבצקים יפחת פלאים ולא יהפוך לדחף בלתי נשלט לאכול, היית קופצת על זה?
אז אני אומרת לך – זה אפשרי.
ובכל זאת, למה לא כל הנשים קופצות על זה?
משום שהדרך לשם דורשת “להפוך את הראש” up-side-down ונכונות לפעול בניגוד להגיון המקובל לפיו התרגלנו לחשוב על מהו-הדחף-הזה-לאכול, על האופן-בו-אפשר-לרזות, או “רק” על איך-למגר-הרגלי אכילה-גרועים-ולשלוט-באכילה בדרך לשם. במילים אחרות, לפי שיטת ‘חופש מאוכל’, נדרש שינוי במחשבות, תפיסות ואמונות ביחס לאיך-ניתן-לשחרר-את-האישיו המציק שיש לנו עם אוכל.
מהו הדחף לאכול?
המאמר הזה עוסק בדחף לאכול והרצון “להיגמל” מהחשק למתוקים או פחמימות. אחד הרעיונות הרווחים ביחס לחשק למתוק (שאני מאמינה שהוא בגדר מיתוס) – האמונה הרווחת, שהוא אחת המכשלות הגדולות לירידה במשקל ושמירה עליו יציב לתמיד.
לו רק ניתן היה להיפטר מהחשק למתוק!
השאיפה הזו היא הגיונית ולגיטימית.
ויחד עם זאת, רוב הנשים מוצאות עצמן בקרב הבלתי נגמר, ובלתי נסבל, וביננו גם בלתי אפשרי – בקרייבינג, במיוחד בערב, למשהו מתוק, בחיפוש מתמיד אחרי משהו מנחם ומרגיע, ובדחף לשלוח את היד אל האוכל גם כשלא רעבים. לא חשוב כמה הן נלחמות ומתאמצות לשלוט בחשק למתוקים או פחמימות, הדחף לאכול, גם אם ‘תוקף’ רק לעיתים, ממש לא נעלם. בנקודה הזאת, ובצדק גמור, הן מיואשות מהמחשבה שזהו מאבק לכל החיים. כי כמה אפשר להתאפק? כמה כוח רצון ומשמעת צריך בשביל זה? למי יש כוח סיבולת כל כך חזק? לא מפתיע שהן חוששות לאבד את כל ההישגים שלהן כשהחשק למתוק שוב משתלט עליהן.
מה יוצר אצלנו כמיהה גדולה להכניס אוכל לפה ולהתנחם בו, או לאכול אותו כי הוא שם…? מהו אותו חשק שגובר עלינו ועל ההגיון שלנו? מי שמכירה את זה יודעת – מדובר בחשק בעצימות גבוהה, עד כדי תחושה גופנית כל כך חזקה, כאילו זה חזק מאיתנו – בלתי נשלט ובלתי ניתן לריסון. מה יוצר אותו?
ראשית יש להבדיל בין ‘הדחף’, ל’חשק’.
החשק למתוק, או למלוחים – כל אחת והקטע שלה, הוא קיים והוא טבעי. הקושי האמיתי שלנו הוא לא עם עצם קיומו של החשק אלא עם הדחף לאכול מהם עוד ועוד, יתר על המידה, שמקורו ברעב רגשי לא מטופל המוביל לאכילה רגשית בלתי נשלטת.
הדחף לאכול, החשק למתוקים ואיתו האכילה הרגשית הבלתי נשלטת, כשקורים בעוצמה גדולה ולעיתים קרובות, מורגשים וגם נחווים אצלנו כסוג של ‘התמכרות’.
על הדחף לאכול והחשק למתוק
מהי התמכרות?
לפי ויקיפדיה התמכרות מוגדרת כהתניה בלתי נשלטת לחזור על פעולה, שוב ושוב, גם אם נוגדת את רצון בעליה. מדובר בשימוש חוזר בכמויות הולכות וגדלות של חומר או התנהגות הגורמות להנאה רגעית, עד למצב בו המכור חווה מצוקה גדולה, כשמסיבה כלשהי נמנע ממנו השימוש בגורם הממכר. בדרך כלל, זהו מצב של תלות נרכשת, פסיכולוגית וגופנית, בחומר או בפעילות כלשהם. מקובל לחשוב על התמכרות כעל מעגל קשה מאד לפריצה, בו האדם חש השתוקקות עזה ודחף חזק וגדול מאד להמשיך לבצע או לצרוך את מושא ההתמכרות, כדי להמשיך ולזכות בהנאה וסיפוק, ו/או להמנע מהמצוקה הכרוכה בהפסקה של שימוש בהם.
אכילה היא בהחלט אחת ההתנהגויות שיכולה להיכלל תחת המושג ‘התמכרות’. יחד עם זאת, לא כל מי שאוכל להנאתו מכור לאוכל, גם אם אוהב ואוכל מתוק כל יום, או אוכל יותר מהנחוץ. ההגדרה של התמכרות לאוכל (מסויים או בכלל), מתייחסת למצב בו אדם ממש ‘משתמש’ באוכל לעיתים קרובות וקבועות – גם בלי סיבה או צורך ברורים, ממש כמו אדם המכור להימורים, סמים, אלכוהול, סקס, קניות וכדומה. מה שמבדיל בין האכילה לשם הנאה להתמכרות לאוכל הם כמה מאפיינים עיקריים המתקיימים, האחד לצד השני, לאורך זמן:
האחד – האדם אוכל למרות שהוא יודע שהאכילה מזיקה לו, או שהוא אוכל דברים שהוא יודע שאינם בריאים לו – ובכל זאת הוא אוכל אותם, או שהוא אוכל למרות שהוא יודע שאיננו רעב.
השני – האדם מתעסק כל הזמן באוכל, חושב כל הזמן על אוכל ולא מצליח לעצור את המחשבות והעיסוק הללו.
השלישי – האדם מתנהג אחרת כשהוא לבדו או כשהוא בחברת אחרים. למשל, אכילה בסתר.
בהחלט ניתן לזהות את המאפיינים האלה של התמכרות לאוכל באכילה רגשית כפייתית – אנחנו אוכלות, למרות שיודעות שלא רצוי לאכול, למרות שהבטחנו לעצמנו להפסיק. אוכלות לפעמים גם כשלא טעים, לפעמים בכלל בלי לשים לב שזה קורה, לפעמים תוך כדי תחושות של אשמה ובושה – ועדיין, אוכלות. לא יכולות לשלוט בזה. ככה מרגישה התמכרות. כאילו יד נעלמה כופה עלינו לעשות משהו בניגוד להגיון שלנו עצמנו.
כשאמרנו ‘התמכרות לאוכל’ – אמרנו בזה שהפתרון הוא גמילה, וגמילה משמעה – הימנעות. הבעיה עם הגמילה, בהקשר לאכילה, היא שלא כמו התמכרות לחומרים אחרים (כמו אלכוהול, סיגריות או סמים), מאוכל אי אפשר להימנע. הגוף זקוק לאוכל יום-יום. ואנחנו פוגשות את מושא ‘ההתמכרות’ מדי יום וחייבות להשתמש בו כמה פעמים ביום.
גמילה מהתמכרות לאוכל
הרבה נשים שאני פוגשת מספרות לי שהן מכורות.
יש שמרגישות שהן פשוט מכורות לאוכל – כל אוכל, נקודה. אבל לרוב, הן מרגישות התמכרות לסוגים מסוימים של מאכלים, בדרך כלל, מאכלים עשירים בסוכר או פחמימות. יש היום הרבה שיטות בשוק שמציעות פתרון לאכילת יתר על ידי הימנעות מהמאכלים ה”ממכרים”. יש נשים שזה עובד להן. עם זאת אני פוגשת הרבה מאוד נשים שגם זה לא עבד להן. הן מגיעות אליי אחרי תקופה קצרה בה ניסו בכל כוחן להמנע, או אחרי תקופה ארוכה (לפעמים כמה שנים) בה נמנעו ממאכלים שהן ממש אוהבות, כי האמינו שזה יפתור, סוף כל סוף, את האכילה הרגשית שלהן אחת ולתמיד. שזה יתן להן שליטה על האוכל. יתן להן שקט, כמה הן רוצות לא להיות מודאגות יותר מהאוכל והמשקל… גם אם זה עבד להן לשנה או 5 שנים – בסופו של דבר הסכר נפרץ והחשק למתוקים או פחמימות הכריע אותן. הרי אוכל נמצא בשפע, זמין בכל מקום. צריכה של מזון, גם אכילת מזון שנחשב לא בריא או ממכר, היא פעולה שגרתית על ידי רוב האנשים. לכן היחס לאוכל ‘הממכר’ צריך להיות שונה, מן הסתם, מהיחס לחומרים ממכרים אחרים, כמו אלכוהול וכד’. הזמינות והלגיטימציה לצרוך אותו הרבה יותר גבוהה – אחרי הכל אוכל במהותו איננו חומר מזיק.
כמו שאני רואה את זה, מתוך הניסיון האישי שלי, והמקצועי, ברגע ששמנו על האכילה הרגשית שלנו תווית של ‘התמכרות’, כאילו גזרנו על עצמנו לפעול כמו במצבים של התמכרות – להימנע מסוגי אוכל מסוימים, במיוחד מסוכר וגלוטן-פחמימות, עליהם מקובל לחשוב כ’ממכרים’ ולכן רצוי להימנע מהם. אבל להימנע לאכול סוגי אוכל שאוהבים, שזמינים ונמצאים מולנו בכל מקום כל הזמן – מסתבר, מאד מאד קשה. ולמרות האמונה שזו הדרך, וההוכחה בפועל שזה מצליח לזמן מה – הרבה נשברות אחרי כמה שבועות, חודשים או שנים.
בניגוד להתמכרויות לחומרים אחרים, אכילה רגשית הרבה פעמים נובעת, ואף מחמירה, מהניסיון להתנזר ממאכלים אהובים. עצם ההימנעות גורמת לתחושות של קיפוח, חריגות, בושה, וייאוש. וכשאת רואה אחרים אוכלים את המאכלים האהובים שאת מנסה למנוע מעצמך שוב ושוב – אחרי זמן מה, כשאת מול האוכל האסור והמפתה הזה – את רוצה להתנפל עליו ולאכול את כולו. כי משהו קורה שגורם לך לרצות ‘לשבור את הכלים’ או – מי יודע מתי שוב תזכי ליהנות מ’המאכל הזה’. ולמרות שמקפידים להזהיר אותנו ש ‘נגעת נסעת’ – מספיק ביס אחד ולא תוכלי להחזיר יותר את השד לבקבוק, כשאת נשברת הכל חוזר לקדמותו.
מה שלמדתי על עצמי ב-20 שנות המאבק שלי במשקל ובאוכל זה שככל שאת מונעת מעצמך ומתאפקת, את בונה עוד ועוד מתח בתוכך – מתח שיהיה חייב להתפרץ מתישהו כי החשק לא באמת נעלם. וכמה אפשר להילחם עם עצמך כשהדחף מופיע?
בדיוק כך נולדים בולמוסים. הימנעות מאוכל פועלת כמו קפיץ – ככל שאת מכווצת ומכווצת אותו, כך גדלה ההתנגדות של הקפיץ, שרק מחכה להשתחרר. וכגודל המתח בקפיץ – גדול יותר המרחק אליו יקפוץ כשמשתחרר. כאורך זמן ההימנעות – גודל הבולמוס או אורך תקופת ‘השבירה’ שבאה אחריו.
כשהחלטתי שכל המאכלים הם לגיטימיים, ולמדתי לאכול מתוך הקשבה לגוף ולאיתותים שלו, מצאתי שאפשר לאכול גם את המאכלים הכי נחשקים – בכמויות המתאימות לצרכי הגוף שלי.
למה עדיף להתייחס לאכילה הרגשית כאל הרגל ולא כאל התמכרות?
כי עם הרגלים, ככל שזה נוגע לאוכל, יש לנו הרבה מה לעשות.
להבדיל מהתמכרות, הרגל אינו יוצר בהכרח תלות פיזית, לכן לא נדרשת בהכרח גמילה כפתרון. אפשר לשנות הרגלים מתוך עבודת מודעות ושינוי תודעתי. יש לנו פה מידה גדולה יותר של אפשרות בחירה. הרגל לא “מפקיע” מאיתנו את החופש, ולכן גם לא את האפשרות לשנות אותו, או את האחריות על הבחירה להשאיר את המצב על כנו (גם לא לבחור זו בחירה).
אני מציעה לחשוב על אכילת היתר הרגשית כדפוס-התנהגות-תגובתי לדחף לאכול, שהפך עם הזמן להרגל אכילה שמופעל אוטומטית כל פעם כשמרגישים את הדחף לאכול – ספציפית חשק למתוק, או בכלל. וזאת מהסיבה הפשוטה, כשמתייחסים לאכילה כזאת כאל הרגל, למרות שלא קל – אפשר לשנות אותו. כשלומדים לזהות ולתת מענה מתאים לצורך שיוצר את הרעב הרגשי – עושים ‘טיפול שורש’ שעוצר את הופעת הסימפטום – מיטיבים בכך את היחסים שלנו עם אוכל (על כל סוגיו) ועם הגוף. וכך, גם כשהחשק למתוק (או לכל דבר) עולה, הדחף הבלתי נשלט עד כה לפעול (לאכול), מתמתן, אולי בחלקו נעלם, וההרגל כמו שהיה – משתנה באופן טבעי, בלי הצורך להילחם.
אבל אם לא טיפלנו במקור – ברעב הרגשי שיוצר את הדחף לאכול – הוא יישאר אתנו. הדחף לאכול (כולל הדחף למתוק) “יפגוש” אותנו בסיום הארוחה, כשכבר שבענו. הוא “יפגוש” אותנו בכל מיני פינות במהלך היום והלילה ויגרום להרגל האוטומטי – לאכול ללא שליטה – לחזור על עצמו שוב ושוב.
מילים יוצרות מציאות
הרבה פעמים, בצורת הדיבור הרווחת, אנחנו משתמשים במושג ‘התמכרות’ באופן מוגזם ובהיסח דעת, ולאו דווקא באופן מתואם ומדויק. התרגלנו לבטא, דרך מושג זה, עד כמה אנחנו אוהבים או משתוקקים למשהו, לפעמים אומרים את זה בחצי-צחוק (‘אני מכורה לסדרה הזאת’, ‘אני מכורה לקפה משובח’, וכד’). נראה שצורת הדיבור הפכה את ‘ההתמכרות’ למטבע לשון בשפה השגורה.
מדובר בקלות הבלתי נסבלת של השימוש במילים, שיש בכוחן לקבע מצב. לתת לנו סוג של לגיטימציה או הסבר שמצדיק את המצב – “אני מכורה – זה לא בידיים שלי”. המחשבה הרווחת היא – “קשה (= אי-אפשר) להיגמל מהתמכרות”.
היות ולמילים יש כוח, עדיף לדבר ולתאר את ההרגל במושגים קונקרטים: אני אוכלת יותר ממה שהגוף צריך, אוכלת גם כשלא רעבה, אוכלת גם כשהאוכל לא טעים, מרגישה צורך במשהו מתוק בסוף הארוחה. ממש “לקרוא לילד בשמו”, להסתכל לו בעיניים, להכיר בו, להכיר את האספקטים השונים של האכילה המיותרת ומשם לפעול – לתת להם מענה.
אולי זה נשמע רק סמנטיקה, אבל הכתרת התופעה כהתמכרות, כמו כל הכללה, היא מגבילה, ומשאירה אותנו עם אמונות או מיתוסים שקל להיתקע בהם, ולהתייאש – להרים ידיים. אנחנו מתרגלים להגדיר את עצמנו דרך זהות שקשה להשתחרר ממנה, ונתקעים שם.
והרי אנחנו כל כך הרבה יותר מהזהות הזאת.
אני מציעה, כצעד ראשון, להכיר בכך ש…
- ‘התמכרות’ משמעה ‘סכנה’ – פרושה אסור להתקרב לאוכל הממכר. וכשאומרים לנו ‘אסור’, אנחנו כבר יודעות איך אנחנו מגיבות… תמיד הפיתוי של מה שאסור ומה שנמנעים ממנו חזק יותר מאשר מה שמותר או שיש בשפע.
- ברגע שהכתרנו את האכילה כ’התמכרות’, בה בעת הצהרנו שאנחנו קרבן של מצב שנכפה עלינו – “זה לא בידיים שלנו”. אבל ‘הפטור מאחריות’, ההתכחשות לבעלות על המצב לא באמת פותרים את הבעיה, ואף מכבידים ומקבעים אותה, ללא מזור של ממש.
וכצעד שני – לשנות את שפת השיח בנידון:
מה אם נאמין שזה כן בידיים שלנו? שיש לנו את החופש לבחור?
במילותיה של יערית על החשק למתוק והדחף לאכול:
הייתי מכורה לשוקולד. אמיתי, מכורה. מכורה למתוקים באופן כללי.
אם היה מתוק בסביבה, לא יכולתי להפסיק לחשוב עליו עד שהוא נגמר. עד שאכלו את הביס האחרון של העוגה, או עד שהעטיפות של הממתקים לא בפח – לא יכולתי להפסיק לחשוב על זה. ולרוב, גם לאכול. ליד אחרים זה היה יותר קל להתאפק, מהפדיחה, אבל אם אני לבד – לא היה לי סיכוי. אם הייתי לבד בבית ויש משהו מתוק במטבח – הייתי חייבת לאכול ה-כ-ל. ואם זה לא היה מספיק לי, הייתי מתחילה גם להפוך את הארונות, אולי יש איזה פתיבר או שוקולד מריר לאפייה ששכחתי ממנו…
אני עדיין אוהבת ממתקים, מאד, ועדיין קורה שאני אוכלת יותר מדי ממתקים. אבל אני כבר לא יכולה להגיד שאני מכורה. מכורה זה אומר שמספיק ביס אחד – ושוב אין שליטה. זה לא המצב אצלי. היום אני יכולה להשאיר חצי מהעוגה או הקינוח במסעדה, כי היה לי טעים והספיק לי. למצוא בתיק חצי אגוזי ששכחתי בכלל מקיומו. לקחת ביס מעוגיה ולזרוק אותה לפח אם היא לא טעימה לי.
ככה לא נראית התמכרות. ככה נראה חופש.
מה לעשות עם הדחף לאכול כשעולה החשק למתוק (או פחמימה)?
אולי נתחיל במה לא לעשות?
אני מציעה לוותר על הניסיון לשלוט או להשתלט בכוח (הרצון!?), על האכילה הרגשית – על הדחף לאכול והחשק למתוק – באמצעות התנזרות והימנעות מדברי מאכל אהובים. זהו לא באמת פתרון יעיל או מעשי לרוב האנשים, וכזה שגם מחזיק מעמד לאורך זמן.
הזכרתי קודם את אנלוגית הקפיץ – ככל שמכווצים עוד ועוד את הקפיץ (מתנזרים ממאכלים אהובים זמן ארוך יותר) – המרחק אליו יעוף הקפיץ כשמשתחרר (ההתנפלות על האוכל האהוב כשמועדים), גדולה יותר. עצם ההימנעות והאיסור להתקרב אל ה”סכנה” במטרה להיגמל מ”ההתמכרות” – מעלה עוד יותר את המצוקה הרגשית, ומשם קצרה הדרך לאכילה רגשית ללא שליטה.
כשמרפים את המאמץ הכוחני, ובמקומו מפתחים תשומת לב מהולה בסקרנות ידידותית לחקור את המצוקה שיוצרת את החשק למתוק, לפחמימות ובכלל – הדחף מתמתן. וככל שנגלה חמלה כלפי המצב וכלפי עצמנו בסיטואציה, נוכל לתת מענה למצוקה – בלי הצורך להשתמש באוכל.
ממש התרגשתי לקרוא את אקהרט טולה כותב בספרו “ארץ חדשה” על התמכרות: “כאשר המודעות תגדל, הכפייתיות תחלש ולבסוף תתפוגג.”
זאת היתה בדיוק החוויה שלי בדרך. הבנתי שעלי להרפות, לא להילחם בדחף, לא להפוך אותו לבעיה. עם הזמן, ככל שהמודעות שלי עלתה, וככל שאפשרתי לעצמי להרגיש במודע את התשוקה והצורך באוכל – גם אם כן נעניתי אליה ואכלתי – עם חמלה כלפי עצמי, הדחף הכפייתי שלי לאכול התפוגג… עד שלבסוף נעלם.
בלימודי ‘חופש מאוכל’, בדומה לגישה של אקהרט טולה, פיתוח המודעות לחשק הלגיטימי(!) למתוק, או לכל אוכל, מאפשר לעצור ולבחור איך לפעול.
כשמבקרים את החשק, לא נותנים לו לגיטימציה, ומנסים להלחם בו – הוא הופך לדחף (שמרגיש כבלתי נסבל ובלתי ניתן לאיפוק), והחשק למתוק רק מתגבר.
זה לא פשוט ולכן דורש תרגול.
ובכל מקרה, לעצור כדי לבחור, זה המוטו ב’חופש מאוכל’.
זה כמו ‘לספור עד 10’ כשכועסים.
וזה אפשרי, אני מאמינה וכבר יודעת, מניסיון אישי ומקצועי של כמעט 4 עשורים, שכל אחד שרוצה בכך יכול להשתחרר מההרגל, כל עוד לא יראה או יתייחס אליו כאל ‘ההתמכרות’ ובאמצעות תרגול ועבודת עומק של מודעות ושינוי תפיסתי בחשיבה.
תמיד אהבתי שוקולד וממתקים, כמו כל הילדים.
מאיזשהו גיל, ההורים שלי התחילו למנוע ממני את המאכלים האלה,
כי הם פחדו שאשמין. ככל שהחביאו ממני את השוקולדים,
ככל שהעירו לי כל פעם שאכלתי מתוק – זה גרם לי להתבייש בעצמי,
ולהרגיש שלמרות שלאחרים מותר, לי אסור.
תחושת הקיפוח הזאת הולידה הרבה מהאכילה הרגשית שלי.
בחופש מאוכל התחלתי להפוך את השוקולד ללגיטימי.
לאכול אותו ליד אחרים, שיראו. למרות שבהתחלה התביישתי.
לאכול אותו יחד עם הארוחה, כחלק מהתזונה שלי.
כי מותר לי לאכול גם בשביל ליהנות.
ככל שעשיתי את הדברים האלה, האובססיה שלי למתוק נרגעה.
אני לא מתנפלת עליו בכל הזדמנות שיש לי,
כי אני יודעת שמותר לי. אני יכולה לוותר על עוגה עכשיו,
כי אני יודעת שאם אני ארצה אח”כ – זה בסדר, אפשר.
הצטרפי גם את
לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה
לסיכום,
גם אם את אחת מהבודדות שיכולות להתגבר על החשק למתוק או לפחמימה כשממש בא לך, ולהחזיק את ההימנעות ממאכלים מסוימים כל החיים, שווה לשאול את עצמך “האם אני מרוצה?”, “האם כיף לי כשאני אוכלת?”, “האם אני מרגישה במאבק? מקופחת? עייפה מלהחזיק את עצמי?”.
ב’חופש מאוכל’ את לומדת איך לאכול את המאכלים שאת הכי אוהבת – מתוך הקשבה לצרכי הגוף. לא יותר וגם לא פחות ממה שאת צריכה :). בצורת אכילה כזאת, האובססיה למאכלים מסוימים (את יודעת מה הם 🙂 ), נרגעת עם הזמן. אוכל שלא היתה לך שליטה עליו – הופך לכייף או ל”סתם עוד אוכל”. הבחירה בין תפוח לעוגה תגיע מתוך הקשבה לעצמך, ולא מתוך האמונה ש”אסור” או הפחד שהעוגה תשמין אותך.
האם יש זמן מסוים ביום שבו עדיף לאכול מתוקים?
ב’חופש מאוכל’ את מפתחת יכולת הקשבה חדה לגוף ולנפש, ובחירת המזון שלך הופכת לבחירה חופשית, נינוחה ורגועה.
כל זאת בלי להילחם בחשק למתוקים, לפחמימות או לכל דבר מזון אחר.