האם גם בתחום האוכל אמונות יוצרות מציאות?

האם גם בתחום האוכל אמונות יוצרות מציאות? מאמר על קפיצת אמונות באתר של אופירה שאול חופש מאוכל

דמייני את מערכת האמונות שלך כארכיון, המקום שבו שוכן כל מה שאת מאמינה עלייך ועל היכולות שלך – מה אפשרי לך ומה לא, מי את, מהן הנטיות שלך, מהן החוזקות והחולשות שלך. את יכולה להחליף את המושג אמונות במחשבות, וגם ברעיונות, דעות ואפילו עובדות, שהן אמונות מוצקות ומקובעות יותר. כך או כך, אמונות או מחשבות – את כולן אנחנו תופסים כרעיונות אמיתיים, כאלה שאנחנו בטוחים בנכונותם. יש אמונות שיצרנו בעצמנו או שבחרנו באופן מודע, ויש אמונות שאימצנו באופן לא מודע מההורים, מהסביבה, מהחברה ומהתרבות.

 

שינוי אמונות מחולל טרנספורמציה

 

הנחת העבודה הבסיסית בשיטת ‘חופש מאוכל’, היא שאת יכולה לבחור במה את רוצה להאמין. 

 

שינוי האמונות הוא אחד התהליכים החזקים והמקדמים ב’חופש מאוכל’, המאפשר לעשות טרנספורמציה אמיתית ובת־קיימה בחייך, שתשנה את כל עולמך.

 

כדי לשנות את ההתנהלות שלנו עם אוכל ואת ההתייחסות לעצמנו ולגוף שלנו, וכדי שמציאות חיינו תשתנה – צריכות להשתנות אמונות שיש לנו, (אימצנו במשך השנים), על אוכל, על הגוף ועל עצמנו. השינוי שאת מייחלת לו יוכל להתרחש כשתהיי מוכנה להתחיל להטיל ספק באמונות שאת מחזיקה כבר אי-אילו שנים, ולבחור במקומן אמונות אחרות, שיכולות לקדם אותך היום יותר, ואת רוצה לאמץ.

 

אני, למשל, בחרתי להאמין שמה שמשמין זה לא האוכל או הקלוריות, אלא מה שאני חושבת על האוכל והקלוריות. זו אמונה שמשרתת אותי הרבה יותר. זו אמונה שנויה במחלוקת ונראית בוודאי מרחיקת לכת עד כדי בלתי נתפסת, למי שדבקו עד כה בדרך הדיאטות. והיא אכן מנוגדת לחלוטין למה שנהוג לחשוב. אבל בין אם תבחרי להאמין בה ובין אם לא, בוודאי תסכימי איתי שזו אמונה שיש בה פוטנציאל להשפעה הרת גורל על אופן האכילה ועל המשקל שלנו.

 

קפיצת אמונה

 

החשיבה הדיאטתית והאמונות הרווחות היום על תזונה מושרשות חזק אצלנו, כמו גם בתודעה הקולקטיבית בחברה שלנו. אם אנחנו רוצות לחולל שינוי, עלינו לבחור לדבוק באמונות שונות בתכלית – אף על פי שאין לנו עדין הוכחה מוחשית לכך שהן יכולות ליצור עבורנו את התוצאה הרצויה. במילים אחרות, עלינו להסכים לתת אמון במשהו שאין לנו ביטחון מלא שהוא עובד.

 

לזה אני קוראת קפיצת אמונה.

 

קפיצת אמונה (Leap of Faith) פירושה להסכים להאמין במשהו (בדרך, בתוצאה), אף על פי שאין ולא היו לנו הוכחות שהתוצאה יכולה להתממש עבורנו במציאות. המשמעות היא להרשות לעצמנו להגדיר מה אנחנו רוצים, לחלום על מטרות, ולהחליט לבחור להאמין באמונות שיגשימו אותן. 

 

כן, זה אכן אתגר, והוא נובע מהאמונות הקיימות – ניסיון העבר כבר הוביל אותנו לאמץ אמונות והוכחות מוצקות באשר למה אפשרי ומה לא, והן אלה שמגבילות אותנו.

 

אמונה יוצרת מציאות

 

זהו מעגל הקסמים: אמונה –> מימוש והוכחה במציאות –> התחזקות האמונה –> מימוש והוכחה נוספת, וכן הלאה. 

 

מכאן אפשר לראות את הפוטנציאל הטמון בקפיצת אמונה.

 

אם את רוצה להתחיל לצעוד בדרך שעוד לא הלכת בה, שאינך בטוחה שהיא אכן מובילה לתוצאה הרצויה, איך תאמיני שהדבר אפשרי? 

 

ובהנחה שהאמונות יוצרות את התוצאות – ללא אמונה שהמציאות הרצויה לך אפשרית, כיצד תוכלי ליצור אותה?

 

עם זאת נדרש אומץ, ובוודאי רצון ומוכנות, כדי להסכים להאמין שהדרך אכן אפשרית, ולהסכים ללכת בה צעד אחר צעד, כדי להעניק לעצמנו את הסיכוי והאפשרות לממש אותה, בהיעדר הוכחה קודמת.

 

קפיצת אמונה היא מעין ‘הליכה עיוורת’: היא דורשת מאיתנו לקבל החלטה להאמין באפשרות שאפשר להגיע לתוצאה הרצויה – בלי הוכחות מוצקות קודמות. אנשים עושים את זה כל הזמן, וגם את כבר עשית את זה בעבר. זה קורה בחיים שלנו בדרך כלל באופן לא מודע, ולעיתים קרובות גם בלי שנבחין בכך שזה התהליך שעשינו. 

 

עד שנלמד להשתמש במנגנון הזה, נדיר יותר שנמצא את עצמנו עושים קפיצת אמונה בכוונת תחילה, בעקבות החלטה מסוימת.

 

מה, בדרך כלל, מאפשר לנו להאמין במשהו? חוויה שחווינו בעצמנו או שראינו בסביבה שלנו.

 

למשל, הנה חוויה רבת שנים של תסריט שחוזר על עצמו: ההחלטה נפלה – לקחת את עצמנו בידיים –> נעשה מאמץ לאכול את האוכל ‘הנכון’ –> הרזיה –> יחד עם רגשות קיפוח –> עד שנמאס ונשבור את הדיאטה –> אכילה ללא שליטה –> שוב השמנה, וחוזר חלילה. 

 

אם לא נרצה את מעגל ההשמנה הזה יותר, אולי נסכים לתת אמון ואפילו ‘ללכת על עיוור’.

 

אם את לא מוכנה לתת אמון בדרך בלי הוכחה ממשית לכך שאת יכולה לרזות כשאת אוכלת מה שאת אוהבת – יהיה לך קשה להיות מכוונת להשיג את התוצאה שאת רוצה בדרך זו. אם את נצמדת לאמונה שזה לא הגיוני ולכן בלתי אפשרי, תיווכחי ש’את צודקת’ ותוכיחי לעצמך שהדבר אכן בלתי אפשרי. אבל אם תבחרי להאמין באמונה מלאה שזה אפשרי, תוכלי להוכיח לעצמך שיש בך כוח ליצור לעצמך את המציאות שאת רוצה.

 

את יכולה להחליט שגם אם את לא יודעת אם תצליחי – כי אין לך דרך לדעת – את בוחרת לתת להחלטה שלך הזדמנות (אבל אמיתית), וללכת על זה, כשאת נותנת צ’אנס לאמונה, שהשיטה עובדת. למה? כי היא הצליחה לי ולרבים אחרים. כי אנחנו יכולים להיות ההשראה שלך כרגע, עד שתהיה לך הוכחה אישית חותכת.

 

להטיל ספק באמונות

 

יש דוגמאות רבות לאמונות מוצקות שהשתנו. דוגמה מתבקשת היא האמונה העתיקה שהעולם הוא שטוח. אנשים היו בטוחים שזו עובדה, אמת מוחלטת, עד שהופרכה (ויש כאלה שמאמינים גם היום, שהעולם שטוח). בוודאי גם לך יש דוגמה כזאת מהחיים. חשוב לזכור שכל ‘אמת’ היא גם אמונה שניתן לשנות אותה אם נחליט, ולצפות בחוויה שמשתנה בהתאם.

 

אני אוהבת להמשיל את האמונה לז’קט – אני יכולה לפשוט אמונה אחת ולמדוד או ללבוש אמונה אחרת. כאשר אנחנו מתבוננים בחיים מבעד למסך האמונות, התודעה והחשיבה שלנו נעשות גמישות, ובעקבותיהן גם ההתנהלות עם הרגשות שלנו. יש הרבה יותר מרחב תמרון, הגשמה ושינוי.

מקור הבעיה באכילה מתוך שיחה פתוחה עם אופירה שאול

כשאת אוכלת יותר מדי, את יכולה להטיח בעצמך: “אני חלשת אופי”, ואת יכולה לומר לעצמך במקום זה: “יש לי אמונה שאני חלשת אופי”. את מרגישה את ההבדל? כשאת מנסחת את זה כך, את יכולה להטיל ספק באמונה ולבחור במה את רוצה להאמין ואיך את רוצה להרגיש.

 

כוחן של מילים

 

מילים מבטאות מחשבות ואמונות, ועוצמתן רבה. המחשבות שלנו באות לידי ביטוי ב’דיבור הפנימי’ שלנו (והחיצוני), והן אלה שיוצרות את החוויות ואת ההרגשות שלנו.

 

מעניין להבחין איך אנשים מבטאים במילים את האמונות שלהם:

  • צריך למצוא עבודה טובה שמתפרנסים ממנה בכבוד
  • הכי טוב לקום מוקדם בבוקר ולהתחיל את היום
  • חייבים ללמוד לתואר כדי למצוא עבודה טובה ולהתקדם
  • ארוחת בוקר היא הארוחה הכי חשובה ביום

 

הרי לך כמה סימנים שיסייעו לך לזהות שמדובר באמונות, ולא באמת צרופה: מושגים כמו ‘צריך’, ‘הכי טוב’, ‘חייבים’, ‘אין ברירה’, ‘ככה זה’ – הם ביטויים לאמונות מוצקות ומקובעות יותר. אמונות המאופיינות בהתבטאות גמישה יותר (‘אני לומדת ל…’, ‘אני בתהליך של…’, ‘אני מוכנה להאמין שאני יכולה ל…’), יאפשרו להתקדם בנתיב למציאות הרצויה.

 

האם את מאמינה שיש מערכת אמונות אחת נכונה לכולם שיש לחיות לפיה?

 

התחילי את ההתבוננות שלך באמונות כשאת שומעת אחרים מבטאים את עצמם. קל יותר להבחין באמונות של אחרים, זה יקל עליך לזהות את האמונות שאת עצמך “מדברת”.

 

ככל שהאמונה מלאה וחזקה יותר, ההתגשמות שלה תתאפשר באופן מהיר ובטוח יותר. יחד עם זאת, גם פעולה ותרגול כלי עזר והתנהלות לאורה במציאות היומיומית, מגבירים את הסיכוי להשגת התוצאה הרצויה. מזמנים חוויות הצלחה, תחושת מסוגלות ויכולת, הוכחות והצדקות, לכך, שהאמונה בה בחרנו אכן בעלת היתכנות, ועם התקדמות התהליך יותר ויותר חוויות של הצלחה מתקפות ומחזקות אותה, עד הגשמתה.

ממש כמו נבואה שמגשימה את עצמה.

לדוגמא, ייתכן שקשה לך היום להאמין שאת יכולה לאכול בנחת ובהנאה, באופן טבעי כמו אדם רזה מטבעו. ייתכן שקשה לך להאמין שאת יכולה לאהוב את גופך כבר היום, עוד לפני שרזית. ייתכן שהרעיון של אכילה רק בשעת רעב נראה לך עדיין בלתי אפשרי.

 

לכן’ בתוכניות של ‘חופש מאוכל’, אני זו שמחזיקה את האמונה עבור מי שמוכנה לעשות ‘קפיצת אמונה’ (ולו רק בעצם העובדה שהחליטה להעניק לעצמה את הסיכוי להצליח בדרך זו). בנוסף, אני כמובן מציעה קווים מנחים ו’קביים’ לתרגול אכילה מוקשבת ומלווה אותך צעד צעד. הדרך, במקרה זה, היא ברוח ‘נעשה ונשמע’, והתוצאות מוכיחות את אותה אמונה, ומדברות בעד עצמן.

 

זווית ראייה

 

במשך השנים, תוך כדי ניסיונות דיאטה או מאמצים לשלוט באכילה ובמשקל שלנו, התגבשה אצלנו מערכת אמונות ותפיסות ביחס לנושא זה. אנחנו יודעים להסביר על מקור הנטייה שלנו להשמנה, צברנו ידע על מה משמין ומה מאפשר לרזות, ממה נובעת בעיית המשקל שלנו ובמה תלוי הפתרון לבעיה. וכמובן, גם בתחום הזה יש לנו אמונות על הגוף, האכילה, הזהות שלנו, הנטיות שלנו, התכונות שיכולות לעזור לנו להתקדם והתכונות שמחבלות בתוצאות שאנחנו כל כך כמהים להן.

 

רבות מהמחשבות והאמונות המקובלות (ומן הסתם גם נראות לנו הגיוניות ומתקבלות על הדעת), הרווחות היום על אוכל, על אכילה, על הרזיה או השמנה, על מידת הגוף או המשקל הראוי, הן אמונות שגם את בוודאי מחזיקה בהן, והן אלה שגם קובעות את התוצאות בשטח.

 

התבונני וחקרי את התנהלותך במציאות: מהם הדברים שאת עושה בהצלחה? ממה את נמנעת? מה את לא עושה כי את לא בטוחה בעצמך, או מפני שאת חושבת שאת לא מספיק טובה? מהם ההישגים שלך? 

המציאוּת היומיומית שלך – ההצלחות שלך, ההישגים, ההרגשה שלך בנוגע לתחומים שונים – תשקף לך את העדשות שדרכן את מסתכלת על תחומי החיים השונים, ובכל אחד מהנושאים בהם את מעורבת.

 

אז כן,

בתשובה לשאלה שהצבתי בכותרת המאמר – האם גם בתחום האוכל אמונות יוצרות מציאות?

ניסיון של מעל 3 עשורים מצביע על כך שאמנם השיח בתחום האוכל מתייחס להיבטים פיזיים – אוכל, גוף, משקל…, ולכן קצת קשה להבחין בקשר בין אמונות ומחשבות – לבין המציאות, שההוכחות בה כבר מוצקות למדי. 

ויחד עם זאת, יש כבר רבות שבחרו לעשות קפיצת אמונה, ו”צללו” לנבכי התודעה, וכך חוללו שינוי גדול גם בתחום האוכל, כמו גם בתחומי חיים אחרים. 


תארי לעצמך איך היתה נראית מציאות חייך אם האמונה “זה אפשרי עבורי להיות בחופש מאוכל”, כמו גם “אני יכולה לאכול בנחת ובהנאה, באופן טבעי כמו אדם רזה מטבעו” היו מוטמעות אצלך, ואת יכולה לחוות ‘קפיצת אמונה’ מתי שתבחרי, כשגרת חיים, וכך לבחור ולחיות בחופש מאוכל, ולא רק.

הצטרפי גם את

לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה

אהבת? מוזמנת לשתף

שווה קריאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתנה מכל הלב

קורס דיגיטלי קצר

4 תחנות בדרך

לרדת במשקל בלי “לרדת” מאוכל