שינוי הוא תהליך מורכב שיכול לעורר התנגדות גם כשהוא רצוי ומבורך, כל שכן כשרוצים שינוי בלתי הפיך שמחולל טרנספורמציה.
נולדנו בחופש מאוכל ועם השנים איבדנו אותו. האוכל השתלט עלינו והאכילה הפכה להיות עיסוק מרכזי מטריד (וכואב לא פעם), שהולך ומתפשט, ומדאיג את רובנו ככל שהוא תופס נפח ניכר בחיי היומיום שלנו. עכשיו אנחנו רוצים לשנות את המצב. לחזור ל’חופש מאוכל’ הטבעי שלנו, ולחולל ‘שינוי אחורה’, לבטל (undo) את הנעשה. לחזור למקור. למיומנות המולדת שלנו – לאכול ולהזין את הגוף לפי צרכיו.
עם זאת, זה לא קל, אחרי שסיגלנו לנו הרגלי אכילה מזיקים.
השפעת המוסכמות התרבותיות והלחץ החברתי המאסיבי שמופעל מכל הכיוונים, ואף מופנם כאמת פנימית – לגבי דימוי גוף, בריאות, איכות ותוחלת חיים.
בשיטת ‘חופש מאוכל’, כדי לחולל שינוי מהותי ומשמעותי באכילה שלנו, אנחנו נמנעות ממהפכות גדולות, הולכות בצעדים קטנים ועדינים (אבולוציה ולא רבולוציה), כדי להימנע מיצירת התנגדות לשינוי, מכיוון שהתנגדות גורמת לקיבוע המצב הקיים, או במקרה של הצלחה (שמסתברת כהצלחה זמנית בלבד כשחוזר הקושי לשמור על המשקל) – חזרה למצב הקודם אחרי זמן מה.
השיטה מתבססת על הרעיון המוכר, שהאמונות (המחשבות) שלנו הן שקובעות את ההתנהלות שלנו (והאכילה שלנו), והדרך הישירה לטרנספורמציה היא על ידי עדכון מערכת האמונות שלנו. כי כל עוד זו לא משתנה, ההתנהגות, גם אם תשתנה, תחזור כנראה, למצבה הקודם. מכאן האמירה השגורה: הכל מתחיל בראש!
וכן, אולי קשה לנו להכיר בכך, בעיקר בתחום האכילה והמשקל. כי אחרי הכל – אמונות (שיוצרות התנהלות), ניתן לבחור ולשנות ביתר יעילות מאשר התנהגות. וכשאלה משתנות, טרנספורמציה עמוקה יכולה להתחולל בהתנהלות שלנו, באכילה, וגם בזו שמעבר לאכילה. לתמיד.
במאמר הזה אספתי 10 עקרונות מחוללי טרנספורמציה – אמונות ביחס לדרך לחולל שינוי עמוק, שורשי ומהותי, עליהם מתבססת שיטת ‘חופש מאוכל’:
1. הדרך לשינוי עשויה לבקש הסכמה לויתור על ושחרור מהידוע והמוכר.
כל התפתחות מתאפשרת רק עם ההכרה, שמה שיש כרגע כבר לא מספק ולא טוב מספיק. אם קודם לא היה גרוע יותר, לא נפעל כדי לשנות ולא נאפשר ליותר טוב להיות. למרבה הצער, רוב האנשים מעדיפים להיאחז במה שהיה, ויחד עם זאת להתקדם הלאה. אבל זו סתירה שאי אפשר ליישב. כדי להתקדם צריך לעזוב את המקום בו נמצאים היום, לתת למשהו חדש להיוולד, ולתת למשהו הישן למות. זו טיבה של טרנספורמציה.
זה די ברור – עד שמגיעים לנושא אוכל-אכילה-גוף-משקל. נראה שבתחום זה ‘המדע שולט’, ולא משאיר – לא בקלות בכל אופן – מקום לפרדוקס, למטאפיזיקה (מה שאי אפשר לגעת בו כדי להוכיח את קיומו), או לעזרה של ‘אמונות יוצרות מציאות’ – רעיון שמקובל יותר בתחומים אחרים של החיים. כך למשל, מככב עדיין רעיון ‘הקלוריות’, הדיאטות למיניהן, ‘מה שהכי חשוב זו האכילה הבריאה’, והסגידה (המקובלת) לרזון, שמשאירים אותנו שנות אור מאחור, עם אותו מאבק באוכל ובמשקל של שנים, ולא נראה שניתן לפתור באופן מלא.
2. בכל אחד מאיתנו יש עוצמה פנימית וידיעה מהם החלומות שלו.
נולדנו לחיות חיים של משמעות וסיפוק, תרומה ונתינה. הדרך להמשיך ולממש את אלה, היא על ידי התפתחות וטרנספורמציה, יצירה והיתהוות מתמדת. לכל אחד מאיתנו היכולת לגלות את הדרך הייחודית לו, להגשמת הייעוד וחווית החיים הרצויים לו, שתאפשר את צמיחתו האישית.
לא בכדי השקט בראש הפך למשאת נפש. העיסוק הבלתי נגמר באוכל ובמשקל עושק אותנו מהאנרגיה החיונית ומקשה לתת מקום להתפתחות. הרעש האינסופי שואב את תשומת הלב, שאם היינו מפנים אותה להגשמה, היה לנו הרבה יותר קל ונעים לצמוח ולהתפתח.
3. מה שחסר לאנשים זה לא כוח, אלא חופש – חופש בחירה, חופש ביטוי, חופש אמונה ויצירה חופשית.
הכוח והידיעה נמצאים אצלנו, מה שחסר לא פעם, זה החופש להשתמש ביכולות אלה. החופש מאפשר לכל אדם להגשים את חלומותיו.
התרבות המערבית יודעת לספר לנו איך נכון להראות ומה ואיך לאכול לשם כך. התרגלנו להאמין שאנחנו לא יודעים, שצריך שיגידו לנו מה נכון לאכול ומתי, אחרי שאיבדנו את החופש המולד לאכול לפי צרכי הגוף. כך, רבים מאיתנו חווים את הפער הבלתי נתפס, והמתסכל, בין החופש בתחומי חיים אחרים ובין השיעבוד לאוכל ולמראה, עד כדי ייאוש מהמצב וממציאות, שגוזרת עלינו שיעבוד למאבק בלתי נגמר, בשאיפה להשיג תוצאות… לא ריאליות.
4. בלי סביבה תומכת קשה מאד לחולל שינוי משמעותי בחיים.
שחרור הישן והמוכר זו משימה לא פשוטה, והרבה פעמים הסביבה הקרובה שלנו לא תדע לתמוך בשינוי, ואפילו תפריע – למרות, ובגלל, כוונות טובות. חשוב להקיף את עצמנו באנשים שעוברים תהליך דומה, וכאלה שמבינים את החשיבות והמשמעות של תהליך כזה והטרנספורמציה המתבקשת, ומוכנים לתמוך בנו.
כך גם כשמדובר בשינוי שרוצים לעשות באכילה, הרגלי אכילה וההתנהלות בתחום, קריטי לוודא שיש לנו מסגרת תומכת יישום, מרחב חומל שמאפשר לנו ללכת בדרך שחשובה לנו. מסגרת של אנשים שעושים איתנו דרך יחד באנרגיה משותפת של ריפוי, מאפשרים לחולל החלמה רגשית. מסגרת מעודדת אותנו בדרך ומחזיקה איתנו את הדרך והאמונה.
5. כל אדם יכול לבחור ולהשפיע על בריאותו, הרגשתו והמראה הפיזי שלו, על ידי הקשבה לגוף, שמספר לנו מה נכון עבורנו ומה לא.
כך נולדנו! יש לנו אפשרות לחולל שינוי בדברים, כשאנחנו משנים את נקודת המבט שלנו עליהם. הקשבה לגוף, נוכחות ונאמנות לעצמנו מביאים את הטרנספורמציה המבוקשת והתוצאות הרצויות – שביעות רצון, שקט פנימי ותחושת מסוגלות.
החופש לבחור ולחולל טרנספורמציה בדפוסי האכילה ולאמץ נקודת מבט המוקירה הקשבה פנימה לגוף ולעצמי, קיים. בידינו האפשרות לבחור בו על פני ההקשבה החוצה – אם זה לחוקי ועקרונות הדיאטה או לתכנית התזונה התורנית, ולשחרר את עצמנו מהאמונות המגבילות ומהתלות במוסכמות.
6. חמלה היא אחד המשאבים החשובים ביותר בתהליכי התפתחות ושינוי בחיים.
החשיבה שלנו היא מאוד ביקורתית, מאוד שיפוטית – זה בסדר, זה לא בסדר, זה יפה וזה מכוער – זו חשיבה שיכולה לשאוב אותנו ולהיות קטלנית ומחלישה, כשרוצים לעשות שינוי. כדי לחולל טרנספורמציה אנחנו זקוקים לחמלה – לאהבה ללא תנאי, כדי להצליח להתקדם.
חמלה (compassion) – סלחנות, קבלה ואהבה עצמית – היא מיומנות רגשית ותודעתית שתומכת בכל שינוי שנרצה לעשות. באופן פרדוקסלי, קבלת הגוף (קבלת המצב הנוכחי) היא זו שמאפשרת לחולל שינוי עומק-משמעותי-בלתי הפיך באכילה, ולגוף לשחרר מעצמו קילוגרמים מיותרים, לחזור למשקל אופטימלי בשבילו, ולחוות שקט בראש.
7. אנשים הם טובים מעצם טבעם.
בני אדם נולדו טובים ביסודם, ובכל אדם טמונות יכולות ומסוגלות. אני לא מאמינה שיש אדם שרוצה להזיק לעצמו או לאחרים. אם אנו עושים זאת, זה משום שאיננו חופשיים לעשות את מה שאנחנו באמת רוצים.
מכאן, שאין מטרתה של אכילת היתר לחבל ולהזיק לעצמנו, אלא להיטיב ולהקל על קושי או כאב. במילים אחרות, יש לנו סיבות טובות ומוצדקות לאכול יתר על המידה – רובן ככולן נועדו להקל על כאב וסבל. עצם ההכרה בכך כבר תתחיל לחולל טרנספורמציה – באכילה, ובחיים בכלל.
8. בכל קושי טמונה הזדמנות להתפתחות.
קושי וכאב הם חלק מהחיים. תמיד יעלו גם קשיים, ותמיד אפשר למנף אותם לטובתנו! בעיית משקל יכולה להיות מתנה, אם ניקח את הקושי הזה כהזדמנות לשינוי, התפתחות והתקדמות!
הטרנספורמציה שמתחוללת ביחסים עם האוכל נובעת ונשענת על הרעיון, שהקושי עם האכילה הוא קריאת השכמה – התעוררות למסע של התפתחות אישית בעקבות האכילה הרגשית. היא מלמדת אותנו על הדברים או התחומים אותם אנחנו מבקשים לפתור או לדייק באמצעות האוכל. עם התהליך, ומציאת החלופה המיטיבה, האוכל מפסיק לתפקד כפתרון (לא יעיל), וכך נלמד להחזיר את האוכל לתפקידו הטבעי – להזין את הגוף.
9. איכות החיים שלנו נקבעת על פי איכות המחשבות שלנו.
כדי לחולל טרנספורמציה ולשפר את איכות החיים, יש לשפר את איכות החשיבה. אני לא מדברת על חשיבה חיובית, אלא על שינוי של ממש במיינדסט ובתוכן המחשבות שלנו.
כאמור, כבר ידוע לכל, שהאמונות (המחשבות) שלנו הן שקובעות את ההתנהלות שלנו – גם בתחום האכילה והמשקל שלנו.
כשנשנה את ‘הראש’, באופן טבעי ישתנו דברים פיזיים בחיים שלנו, גם באכילה ובמשקל.
10. כל אדם יכול לחולל טרנספורמציה בחייו, ולחיות חיים מלאים.
יש לנו את החופש לבחור וכל רגע עשוי להוות נקודת מפנה בחיים. כל אחד מאיתנו כבר חווה נקודת אל-חזור כזאת בחייו. ניתן לפגוש אותה באופן אקראי או לחולל אותה במכוון.
באותו האופן ניתן לחולל טרנספורמציה ביחסים שלנו עם האוכל והמשקל. ניתן לעבור ממאבק – לשחרור מתלות אוטומטית באוכל. במקום להיות תלויים בכלכלת קלוריות ומגבלות אכילה, נוכל לפעול מתוך חופש פנימי לבחור – איך ומה לאכול, בהתאם לצרכיו, למען רווחת הגוף ורווחתינו אנו.
חופש מאוכל הוא נקודת התייחסות, מצב אליו אנחנו שואפים – לחוות לאורך זמן ובאופן יציב.
המצב הקיים כרגע, ככל שהוא מתסכל ולא נעים, יכול להיות גם הזמנה להתפתחות והגשמה. וככל שנבחר לראות בו ככזה, נוכל לחולל טרנספורמציה מערכתית, אותה נרגיש גם בתחום האוכל, הגוף, האכילה והמשקל.
הצטרפי גם את
לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה