חופש. חופש. חופש.
אחד הערכים המקודשים ביותר בעידן המודרני הוא….. חופש.
כמה אנחנו מדברים עליו, מחפשים אותו, כמהים לו.
אנחנו כמהים ומשתוקקים לחופש, ויחד עם זאת כמהים להדרכה ואישור חיצוני שמגביל לנו את החופש. לכן קשה לשחרר מהדיאטה למרות שנולדנו כבר ב’חופש מאוכל’. בשיטת חופש מאוכל חוזרים למצב הטבעי של חופש, ובחירה מתוך חופש, משתחררים מכל התופעות הנלוות לאכילה, למשקל ולתפיסת ה’עצמי’, ודרך האוכל זה קורה גם בתחומי חיים אחרים.
לרוב – כשאני שואלת תלמידות שבחרו לחיות בחופש מאוכל מהו חופש עבורן, הן עונות – החופש לקבל החלטות, החופש להביע דעה, החופש להיות אני.
להשיג חופש זה יעד ראוי – להשתחרר משעבוד של גורמים חיצוניים נותן לנו מוטיבציה להילחם במה או במי שמשעבד אותנו. קצת בדומה לתוכנית הרזיה כשמבקשים לרדת במשקל.
אולם – האתגר האמיתי הוא לחיות בחופש – להיות בחופש, כל הזמן. ולשמר אותו לאורך כל החיים. זה כמו האתגר לשמור על משקל יציב.
מי לא רוצה לחיות בחופש?
מושג החופש האנושי בהגות של העת החדשה מבחין בין ה’היבט הפנימי’ של חופש האדם (לעומת בעלי החיים) – טמון בהיותו של אדם בעל רצון חופשי, הפועל שלא על פי יצריו ודחפיו הטבעיים, אלא על פי שכלו, תובנותיו, עקרונותיו ומצפונו. להבדיל מההיבט ה’חיצוני’ של החופש, ששולל בעלות או שליטה על האדם, על ידי גורמים אחרים שמחוצה לו. (מתוך הערך ‘חופש’ בויקיפדיה).
בתיאוריה, כולנו שואפים לחיות בחופש. בפועל, זה מאד מבלבל כי לא תמיד פשוט לנו עם חופש, או לא ברור לנו מה זה אומר לחיות בחופש…
מצד אחד – אנחנו מוכנים להילחם על החופש שלנו, כשמדובר בהיבט החיצוני של החופש – שאף אחד לא יקח בעלות או שליטה עלינו, אבל מהצד השני – כשמדובר בהיבט הפנימי, לעיתים קרובות אנחנו נרתעים לקחת בעלות ואחריות אישית על תוצאות החופש שלנו.
נוצר מעין קונפליקט פנימי – אני גם רוצה חופש ועצמאות, וגם רוצה ‘שיגידו לי מה נכון’ – זקוקה לגבולות, לקווים מנחים, להצעות תומכות – מה לעשות ומה לא לעשות, מתי ואיך… כי בלי מסגרת אנחנו הולכים לאיבוד. כך, אנחנו פונים לגורמים חיצוניים לחפש בהם את הגבולות, ובכך משעבדים, לא פעם, במו ידינו, את החופש שאנחנו כל כך שואפים לממש ומייחלים לו. לעיתים קרובות הסיבה (וגם התוצאה) קשורה לאמון וספקות, והקושי לסמוך על עצמנו. נראה, שהמחויבות שלנו לגורם חיצוני גבוהה מהמחויבות שלנו לעצמנו.
זו הסיבה שלהרבה א.נשים קשה (או מבלבל מדי) לחיות בחופש, ולכן גם כל כך קשה לשחרר מעניין האוכל (והדיאטה) – קל יותר שמישהו יגיד לנו מה לעשות – מה לאכול, מתי וכמה. א.נשים רוצים שמישהו יאשר להם שהם עושים נכון, גם ולמרות, שהעדר החופש יכול להיות בשבילם כואב, לא נעים, מגביל ומצמצם. יותר קל מאשר לחיות בחופש, “להחליט על עצמם”, ואז לשאת באחריות (או באשמה) על התוצאות.
אז איך חיים עם הקונפליקט המבלבל הזה בין השאיפה לחופש והרתיעה ממנו?
לחיות בחופש משמעו לחיות עם המורכבות של הקונפליקט – מצד אחד רוצים סמכות מבחוץ ומצד שני רוצים חופש מוחלט.
חופש, בחירה, וחופש בחירה
שיטת ‘חופש מאוכל’ מבוססת על… חופש ועל הדרך לחיות בחופש מול אוכל.
למעשה – לבחור ללא תכתיבים חיצוניים. כשהגוף הוא הגורם שמלמד ומוביל אותנו באכילה, ובמשקל הנכון עבורו. ולא תמיד זה כל כך קל לתת לו (ולעצמנו) את המנדט לקבל החלטות – מה, מתי איך וכמה לאכול.
למה כל כך קשה לנו “להחליט על עצמנו”? ובסופו של דבר, כשכבר מחליטים – איך זה שאנחנו מתקשים לעמוד בהחלטות שלנו?
כי לחיות בחופש מאוכל, דורש בגרות, אחריות, ובעיקר הסכמה להחזיר את הסמכות אל עצמנו ולשקם את האמון בעצמנו ובגוף שלנו.
וזה אומר – לבחור, כי חופש מגיע עם בחירה. ולשאת בתוצאות הבחירות שלנו.
לחיות בחופש פירושו להיות כאן עכשיו, בלי ‘מה היה’ ו’מה יהיה’…
ובמרחב של הרגע הזה – לבחור.
לבחור בכל רגע ורגע מחדש.
הבחירה היא גם בחירת המטרה וגם בחירת הדרך להגיע אליה.
כש”לקחנו את עצמנו בידיים” שלנו – כבר אין לנו את מי להאשים, אלא להנהיג את עצמנו בכוחות עצמנו. זו בדיוק הסיבה שבוגרות התוכניות של ‘חופש מאוכל’ מדווחות על חוויה של התפתחות של עוצמה פנימית שמאפשרת להן לחיות בחופש גם בתחומי חיים אחרים.
לפעמים קל ונוח יותר לוותר על החופש שלנו ולשעבד את עצמנו לאותם גורמים חיצוניים – תוכניות דיאטה והרזיה, שיתנו לנו הוראות איך להילחם בגוף, באוכל ובעצמנו, כדי לנצח.
אבל, כדי לחיות בחופש מהתעסקות יתר בעניינים של אוכל-גוף-משקל, חשוב לזכור – הם לא סתם פה, יש להם תפקיד – לעזור לנו! היות והם כבר פה, הם יכולים לשרת אותנו במסע ההתפתחות שלנו.
לכן כדי להשתחרר ממחשבות, הרגלים ודפוסים בהקשר לאוכל-גוף-משקל שלא משרתים אותנו, לא רק שלא נדרש להילחם כדי לנצח אותם, להיפך. הכרחי ומתבקש להבין, מה הם אותם צרכים מבקשים שאותם דחפים טבעיים כאן למלא, ולבחור איך לפעול כדי למלא אותם – על פי מחשבה, תובנות, עקרונות, המצפון שלנו, במקום מתוך אוטומט ויצרים בלתי נשלטים.
כך נוכל, עם הזמן, להימנע מלהשתמש באוכל כדי לספק את אותם צרכים, כי כל התנהגות-מסיטת-תשומת-לב שהיא, לא רק שאינה מקרבת אותנו לחופש, אלא מרחיקה אותנו ממנו!
עם זאת, חופש אין משמעותו ללא גבולות כלל, היות וגבולות מגדירים את מרחב החופש, לא מגבילים אותו!
ומכיוון שאדם צריך גבולות (מסגרת) כדי להתמצא במרחב, כך צריך כיוון ודרך כדי לפעול, גם בחופש. שיטת ‘חופש מאוכל’ מספקת מסגרת שבה כל אחת בוחרת את הדרך הייחודית לה. כי חופש אמיתי ואותנטי הוא כזה שמתקיים בתוך מסגרת שהגבולות שלה נקבעים מתוך הקשבה פנימה, ולא מתוך הקשבה החוצה. כלומר, לא גורם חיצוני מכתיב לי ומגדיר עבורי מה ואיך, אלא אני משרטטת ומציבה את גבולות המסגרת של עצמי, מתוך הקשבה לעצמי והבנה עמוקה של מה נכון עבורי. ופועלת בהתאם, מתוך תחושת שלמות עם עצמי.
זו חוויה של חופש אמיתי.
מה נשים רוצות כשהן אומרות שהן רוצות לחיות בחופש מאוכל?
כשאני שואלת נשים מה הן רוצות כשהן אומרות “רוצה חופש מאוכל”, בדרך כלל אני שומעת מה הן לא רוצות – לא רוצות את מראה הגוף כפי שהוא, לא רוצות לאכול בדרך שלא מכבדת אותן, לא רוצות להתעסק מבוקר עד ערב בענייני אוכל. נמאס להן מהמאבק במשקל, מהדיאטות, מהאכזבות והכשלונות.
הן רוצות בעיקר שקט בראש.
הן רוצות לחיות בחופש מאוכל.
הן רוצות לחיות בשלום עם הגוף שלהן.
רבות מבחינות בפער הבלתי נסבל בין היכולת שלהן לחיות בחופש בתחומי חיים אחרים לבין השעבוד שהן חוות בתחום של האוכל.
ורבות עוד יותר מניחות שלשם כך הן צריכות לרדת במשקל ושיהיה להן גוף רזה, ובכך קושרות מטרה לדרך ומתנות את האושר במראה הגוף.
בשיטת ‘חופש מאוכל’ אנחנו מפרידות את ההתניה בין מראה הגוף לחופש ולומדות לחיות איתו בשלום. בדרך כלל, זה גם מה שמאפשר לגוף להחזיר את עצמו למשקל הטבעי שלו.
חופש מאוכל - איך זה מרגיש?
נשאלת השאלה – מה זה אומר לחיות בחופש מאוכל?
זה אומר – לשחרר אחיזה בתוצאה.
לבחור מתוך חופש, ללא התניה, ללא שיפוט וביקורת – להחליף אכילה אוטומטית באכילה אינטואיטיבית, מוקשבת, מאוזנת, שמספקת לגוף בדיוק את מה שהוא צריך במידה שהוא צריך ובזמן שהוא צריך.
את חווית השיעבוד (לדיאטות) ואכילה מופרזת, נשים רבות מכירות היטב. הן כבר מאסו בה, אבל עדיין הן לא יודעות איך להגיע לחווית החופש מאוכל. למרות שחווית החופש בוודאי מוכרת להן ממרחבי חיים מסוימים אחרים.
אבל חווית החופש מאוכל היא לא באמת חוויה בלתי מוכרת, היא בילט-אין אצלנו – חוויה נשכחת – שכבר נמצאת ב”מערכת” המולדת של כל אחד ואחת מאיתנו. כך שהכמיהה לחיות בחופש מאוכל היא געגוע רחוק למה שאנחנו כבר מכירים, בעצם, מתקופת הינקות.
ובאמת קורה, שבמשך השנים בהן המאבק באוכל ובמשקל נמשך, עוברות עלינו גם תקופות שקטות יותר, בהן האכילה פחות מטרידה, תקופות שמדמות את חווית-חופש-מאוכל. ייתכן שאחרי תוכנית ירידה מוצלחת במשקל – נראה שהשגנו שקט, בדומה לחופש מאוכל, ולתקופה מסוימת אנחנו מרגישות את האושר בלחיות בחופש (למרות שהפחד מהשמנה חוזרת עדיין יושב שם מעבר לפינה). אבל אז… ברגעים של שגרה או במצבים קשים “מתנפלים” עלינו הרגלי אכילה נושנים, אותם צרכים ודחפים שגורמים לנו לאבד שליטה באכילה, וברגע אחד “איבדנו את זה”, איבדנו את החופש ונטשנו את החופש מהאוכל.
האמון שלנו בעצמנו נפגע, מפסיקים לסמוך על עצמנו ופונים שוב לאותם גורמים חיצוניים (דיאטות), שיסייעו לנו ויספקו לנו את המסגרת, הגבולות והתפריטים, כדי לעצור את המהלך ולהילחם בדחפים הללו.
בכך, שוב – אנחנו משעבדים את החופש שלנו ומוסרים אותו לגורם חיצוני.
זו הדרך בה תרבות שלמה משועבדת ללופ של הדיאטות.
מה הקשר בין חופש להשמנה?
איך לומדים לחיות בחופש מאוכל?
לחיות בחופש מאוכל הוא לא מצב רגעי, אלא אורח חיים משוחרר מה”רעשים” וה”שיחות” הפנימיות הבלתי נגמרות על אוכל-גוף-משקל..
מובן מאליו שהרעיון כולו בשיטת חופש מאוכל, הוא במילה חופש.
אין חוקים או כללים חיצוניים, אין אסור, אין ביקורת, אין אשמה, אין התעסקות בלתי פוסקת במה אכלת, או בשקילה.
מה כן יש?
חופשששששששש
גם בחופש מאוכל יש מסגרת, יש קווים מנחים, אך מי שקובע אותם הם לא אני ולא אף אחד – מלבד את, הגוף, וצרכי הגוף הטבעיים שלך.
לחיות בחופש מאוכל משמעו יחסים של שלום עם האוכל כי הנפש מתקשה לשגשג ולהגשים כשהגוף סובל ומתענה. במלחמה – אין מנצחים. כשאת מנצחת את המשקל את מפסידה את עצמך.
מדובר בחופש מעיסוק אובססיבי במה, מתי וכמה אכלת, הקשבה לרצונות ולצרכים שלך, שמלמדים על הדחף לאוכל בעזרת הבנה רגשית עמוקה של הגורמים לאכילה, הגורמים להשמנה וטיפול אוהב בהם, התייחסות לגוף ולנפש, שחרור מחשיבה שמנה והרגלים ישנים, כדי להטמיע הרגלים חדשים.
לא רעבה – לא אוכלת, ואפילו לא חושבת על אוכל.
חופש מהרגלים עקשנים שמסרבים להשתנות.
חופש מהרגלי אכילה אוטומטים שגורמים לך לאכול גם אחרי שהחלטת ש… די!
חופש מהרגלי אכילה רגשית שגורמים לך לאכול לא בזמן, לא במקום, לא בדרך ולא בכמות שעושה לך (ולגוף שלך) טוב ונעים.
חופש מהקילוגרמים שהצטברו ומסרבים לרדת.
חופש ממלחמה במשקל.
חופש מרגשות אשמה.
חופש ממעגל הדיאטות.
חופש מאיסורים מענים ששוברים את הדיאטה ומגבירים את האכילה הרגשית.
וחופש מהלופ של ירידה ושוב עלייה במשקל שבמצטבר ומשאיר אותך עם משקל גבוה יותר אחרי כל דיאטה.
חופש מאוכל, ולא רק…
הצטרפי גם את
לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה
איך תדעי אם שיטת חופש אוכל מתאימה לך? לחצי על הקישור פה
כן, לחיות בחופש מאוכל דורש תרגול
נדרש לנו זמן לפתח מחדש את ההקשבה לגוף, את פיתוח הגבולות הפנימיים שמשרתים את מה שנכון לנו. עם זאת כשמגיעים לכך – התגמול הוא אדיר!
את רוצה לאכול (או אוכלת) שלא מתוך רעב? – עצרי!
שבי רגע… (בלי לעשות כלום)
ושימי לב מה את מרגישה…
והנה, עכשיו במשך ימי החג יש לך הזדמנות לתרגל…
כשתקשיבי מה עולה בתוכך מתוך ‘הכלום’ – את תדעי.
כך תוכלי לבחור מתוך חופש איך את רוצה להיות עם הצורך או הרגש שזיהית, או איך למלא אותו.
את תדעי.
כי את יודעת לחיות בחופש מאוכל.
זה כבר אצלך במערכת. רק צריכה להיזכר ולחזור לטבע שלך.