מהי השיטה הטובה ביותר להגיע למצב בו את שבעת רצון מהאכילה ומהמשקל שלך?
כל אישה שמתמודדת עם ענייני אוכל-גוף-משקל שואלת את עצמה את השאלה הזו חדשות לבקרים.
הייתי שמחה להגיד לכל מי ששואלת, ששיטת חופש מאוכל מתאימה לכל הנשים שיש להן בעיות ועניינים עם אוכל ומשקל.
אבל עם יד על הלב, וניסיון מקצועי בן למעלה מ-30 שנות עבודה בתחום, אני יודעת שאין, באמת, אף שיטה, לשום דבר, שמתאימה לכולם. ושלמרות שטייטל הבעיה הוא ‘משקל’ – סביר להניח שכל אחת שואפת להגשים את המטרה שלה באופן קצת אחר – אחת רוצה מהיר. אחת רוצה בריא. אחת רוצה בטוח. אחת רוצה להמשיך לאכול. אחת רוצה להפסיק לאכול. אבל כולן רוצות להפסיק לסבול.
בעידן שבו אנחנו חיים, נושא האוכל והמשקל, הוא אחד הנושאים הנפוצים והנפיצים, בעיקר בקרב נשים. נדיר למצוא אישה שהיא שבעת רצון מהמשקל או המראה שלה. לכן תעשיית הדיאטות ותוכניות ההרזיה כל כך משגשגת, כי כגודל הביקוש – כן גודל ההיצע.
על חופש, שפיות ואחריות
בנוף הזה, מזה למעלה מ-3 עשורים, חופש מאוכל בולטת כשיטה חדשנית ופורצת דרך שמטפלת בעניין האכילה מתוך העקרון והערך המוביל שמסתכם ומתמצה במילה אחת – ח ו פ ש!
תפיסת עולם שמקדמת חופש והתרחבות במקום מאבק וצמצום.
מה הם 3 העקרונות המרכזיים של חופש מאוכל ולמה הם כל כך קריטיים?
שיטת חופש מאוכל’ מכוונת לאיכות חיים וצמצום פערים, בין אורח חיים שיש בו ערך של התפתחות בעולם הרוח, לבין תחושת השעבוד בעולם החומר – שעבוד למראה ולגוף רזה.
זו דרך שרואה בנושא האוכל והמשקל הזדמנות להתפתחות אישית בעקבות הרגלי האכילה הרגשית. וזאת מתוך נקודת המבט, שבאנו לעולם כדי ללמוד, להתפתח, ולצמצם סבל. במסגרת זו יש באפשרותנו לבחור לממש את החופש שלנו, ולהגיע לרווחה אישית ורגשית.
לשם כך הדרך מובנית כתהליך סדור ומובנה, בו מתקדמים בצעדים ושינויים קטנים ועדינים, לאורך זמן.
מה שלומדים ב’חופש מאוכל’ הוא בעיקר להחליף הרגלי אכילה אוטומטים באכילה שפויה ומאוזנת, באמצעות הקשבה לתבונת הגוף, שהיא הכי קרובה לאכילה טבעית.
זו הסיבה ששיטת ‘חופש מאוכל’ לא מציעה תפריטים ומתכונים לירידה במשקל, מכיוון שהיא לא ‘מתיימרת לדעת’ איזה תפריט עשוי לאפשר לאיזו אישה להרגיש במיטבה ולהשיל משקל באופן ובקצב טבעי.
נכון, לכאורה זה מנוגד לציפייה – איך נלמד מה לאכול כדי לרדת במשקל ולצמצם מידות, ממי ש’לא יודעת’?
נקודה זו מעלה, לעיתים קרובות, ספקות וחששות.
כי ההנחה שמישהו, שם בחוץ, יודע, היא הנחה שמנוגדת לרעיון של ‘חופש בחירה’ מתוך הקשבה, שהוא, כאמור, ה-שוני המהותי בין ‘חופש מאוכל’ לבין דיאטות ותוכניות לירידה במשקל שבעיקרן מתבססות על איפוק, חסך ומאבק, ומתאפיינות במצבים של הישרדות ומצוקה והחופש לבחור פחות נגיש לנו.
החופש, למרות שהוא משהו שכולנו מייחלים לו – גם יכול להיות מרתיע, מאחר והוא כרוך בנשיאה באחריות מלאה על הבחירות שלנו – גדולות כקטנות. מכאן גם החשש וסקפטיות רבה, כל שכן בקרב מי שמחזיקה בקונספט של דיאטות, כשהחופש מתמצה רק בבחירה בתוכנית. מרגע זה – הבחירה המרכזית היא אפריורית – למלא הוראות בקפידה ללא סייג.
אולי גם לך עובר כרגע בראש – הרי אם אתן לגוף שלי להנחות אותי מה לאכול הוא ישלח אותי לאכול בורקס ושוקולד ללא הפסקה. מה, השתגעתי? צריך להיות לא שפוי בשביל זה וזהירות! זה חוסר אחריות! מה אם אשחרר שליטה ואשמין ובגדול!?”
אז – לא, לא מדובר כאן בחופש מהסוג של ‘אכלי ככל יכולתך’, מה וכמה שבא לך כל הזמן ובכל מקום. אלא לתת לגוף את החופש להוביל אותנו בתבונתו המופלאה, לאכילה מיטבית, ואת המשקל למקום, בריא ובטוח, בתהליך טבעי. כך תוכלי גם להשיג ירידה שפויה למשקל טבעי, שנשאר יציב לתמיד.
במסגרת הזו האחריות שלך הוא ללמוד את תבונתו המופלאה של הגוף, לתמוך בו ולתת לו את החופש להשיל, בקצב שלו, משקל מיותר שמקשה עליו לתפקד במיטבו, במקום לכפות עליו שיעמוד בציפיות שלך, ואז להתאכזב ולכעוס ולפקח עליו ביתר שאת כדי לאלץ אותו לרדת למשקל יעד רצוי, אבל לאו דוקא טבעי עבורו. הגוף יודע, הוא הבר-סמכא בענייני התזונה המתאימה והבריאה ביותר עבורך. הגוף הוא זה, שאם רק תסמכי עליו ותאפשרי לו, יודע לקבוע מהו ‘התפריט’ הייחודי והמתאים לך, שבודאות מוביל אותך לבריאות, וגם למשקל הטבעי שלו, בו את מרגישה הכי טוב ונוח.
לכן, הדבר המרכזי שלומדים בתוכניות השונות של חופש מאוכל הוא להקשיב לתבונת הגוף, להכיר את הצרכים שלו, לקלוט ולהתחשב באותות שהוא שולח לך, ולשחרר אותו (ואותך) מהלחץ. וזה, כשלעצמו לא פשוט – לתת לגוף “להחליט” כמה קילוגרמים להוריד ובאיזה קצב.
לשם כך חשוב לתרגל את היכולת לחזור ולסמוך על עצמך – לסמוך על הקול הפנימי שמדריך אותך, בעזרת אכילה מתוך נוכחות מוקשבת, בדרך למשקל האופטימלי שלך.
אותו קול שלוקח אותך לעבר הגשמה ושגשוג בתחומי חיים אחרים יחזור להשמיע את עצמו וללמד אותך על עצמך, באמצעות ההתבוננות באופי האכילה הרגשית שלך.
זה המתכון שאליו שואפים ולומדים בשיטת חופש מאוכל:
למידע מפורט על שיטת חופש מאוכל
למי נועדה שיטת חופש מאוכל?
בשורה התחתונה, המטרה של שיטת חופש מאוכל היא לאפשר לכל אישה באשר היא, להראות טוב, להרגיש טוב ולחיות טוב. מן הסתם, בתוך המשפט הזה מסתתרת ההנחה, שהנושא של האוכל והמשקל עלול להעיב על האפשרות למצות את החיים ולהגשים פוטנציאל אישי.
אז נכון שאת שיטת חופש מאוכל פיתחתי עבור נשים עם עודף משקל, או רזות המרגישות שמנות, ואלה שסובלות מאכילה רגשית ומתקשות לשנות הרגלי אכילה. היא גם נועדה לנשים שמוטרדות מהמראה שלהן, נשים בהריון ולאחריו שרוצות לוודא שהמשקל לא הופך להיות אישיו לשארית חייהן, לנשים עם בעיות של דימוי עצמי ודימוי גוף, וכל מי שנושא המשקל, האוכל והאכילה מעסיקים אותה יותר מדי. כך, שעל פניו, השיטה עשויה להתאים לך גם אם את אמא לילדים שמפתחים בעית משקל, אם הומלץ לך לרדת במשקל מסיבות רפואיות, או שאת מתמודדת עם בעיות אכילה בשל אורח חיים אינטנסיבי ועמוס במיוחד, ובעיקר אם את מרגישה שבמקום להתעסק במה שחשוב לך באמת – הראש שלך כל הזמן עסוק במחשבות על אוכל.
ויחד עם זאת, עם השנים, והרבה מאד שיחות עם נשים, היום אני גם יודעת לומר, שלצערי השיטה לא תמיד מתאימה לכל מי שמוזכרת כאן.
כי המטרות של חופש מאוכל ל א נמדדות רק במספר שמופיע על הצג במאזני השקילה!
הן סובייקטיביות וקשורות לאיכות החיים לא פחות, אם לא יותר, מאשר לכמות הקילוגרמים שעולים או יורדים.
וזאת בלי לשכוח לרגע, שהמטרה לצמצם היקפים, לחוות גוף בריא ולהראות טוב היא בהחלט מטרה ראויה!
למה שיטת חופש מאוכל לא מתאימה לכל אחת?
זה באמת לא מתאים לכל אחת משום ששיטת ‘חופש מאוכל’ צוללת לעומק השורש כדי לרפא את האכילה מהיסוד, ונדרש “להמר על כל הקופה” על מנת להשיג תוצאות, כשכאמור, אין תפריטים ומתכונים מומלצים, ומותר, ואפילו חשוב, לאכול מהכל ולהנות מכל ביס, תוך שחרור ייסורי המצפון או רגשות האשמה. ועדיין האכילה בשיטה זו היא בריאה יותר כי היא טבעית, מוקשבת לגוף, ולכן במידה מדוייקת, בלי להסחף. רעבה – אוכלת, לא רעבה – לא אוכלת.
אחד הרעיונות המרכזיים של השיטה, הוא שהרעב לאוכל מסמל את הרעב שלנו לדברים אחרים בחיים – לאינטימיות, לסיפוק בעבודה וביחסים בינאישיים. כשהללו אינם מסופקים, אנחנו פונים לאוכל. כלומר, הבעיה של משקל עודף, השמנה חוזרת, וההתעסקות המתמדת בנושאים של אכילה ואוכל, הם סימפטום למה שקורה לנו בחיים ואינם הבעיה עצמה.
כדי לרדת לעומק העניין נדרש תהליך עומק, לא רק של מודעות, אלא גם של שינוי פנימי מהותי, בעיקר באופן בו אנחנו חושבות ומתייחסות לאכילה ולמשקל, כך שאין פה מקום ל”כסאח” או ל”זבנג וגמרנו”. המגמה שלנו עם התחלת התהליך היא “הפסקת אש” במלחמה הבלתי פוסקת במשקל, כדי ללמוד לשקם את היחסים עם הגוף, עם האוכל והאכילה – ליחסים של קרבה ואהבה עצמית, בדרכי שלום ובצעדים קטנים, רכים ועדינים, בלי להעמיס שינויים דרסטיים על הגוף (או על העולם הרגשי). התהליך מובנה והדרגתי, צעד אחר צעד, בקצב מותאם אישית כדי להגיע לתוצאות אופטימליות, ולכך נדרש אורך רוח ואמון בְּתהליך.
זו הסיבה לכך ששיטת חופש מאוכל לא מתאימה למי שמחפשת מי שיגיד לה מה, מתי וכמה לאכול, היא לא מתאימה למי שמבקשת לרזות באופן מיידי (כדי “להיכנס” לשמלת החתונה, לרזות לקראת אירוע הבר-מצווה המתקרב, וכד’), למי שחולמת למצוא “קסם” או “תרופת פלא” שיעשו עבורה את העבודה, למי שרוצה לקבל תוכנית אוכל עם הקפדה על חוקים ברורים והוראות מדויקות, כולל שקילה יומית או שבועית או ספירת קלוריות, או שצריכה מישהו ש”יחזיק לה את היד” במלחמה המתישה שלה בהרגלי האכילה שמתגנבים ואורבים ברגעי מצוקה וגוברים על כוח הרצון שלה ומקשים עליה להפחית כמויות ולצמצם מידות.
מה מספרות נשים? מה הן מצאו שמתאים להן בשיטת חופש מאוכל?
נשים שחוות היום חופש מאוכל, למדו לפתור בעיות בלי לפנות לאוכל, והן מעידות על החופש והביטוי שלו בחיים שלהן. שאלתי אותן מהו חופש מאוכל עבורן, והן אשרו לי לצטט אותן. הן מבטאות את זה כל כל אותנטי שלא יכולתי להגיד את זה יותר טוב, ממש מרגש:
“חופש מאוכל בשבילי היא דרך חיים, חלון לעצמי למודעות ולשינוי.”
“זהו תהליך הרבה יותר עמוק מאוכל וזה נוגע בכל מישור בחיים.”
“להרגיש נוח בגוף שלי”
“להיות מודעת לצרכים של הגוף ולאכול בהתאם לתחושת הרעב והשובע.”
“להיות מודעת לרעב רגשי ואכילה רגשית, לעומת רעב טבעי ואכילה טבעית, ולספק את הצרכים של הרעב הרגשי לא באמצעות אוכל.”
“זהו חופש להרגיש טוב, להתנתק מהסדר הבלתי אפשרי של ארוחות קבועות ומדודות.”
“להסתובב חופשי בלי לדאוג איפה ומה אוכל בארוחה הבאה”
“יותר ויותר לכבד את עצמי ואת רצונותי – אני שמה לב שהנאמנות שבחרתי כערך אכן מהדהדת בדרך ונותנת לדברים לקרות.”
“דרך שמוליכה למקום של קבלה ואהבה עצמית.”
“חופש מאוכל בשבילי זה כתר לראשי שנותן מתנה לגופי.”
“חופש מאוכל משמעו לאכול לפי צרכי הגוף הפיזיים מתוך הקשבה למנגנון הרעב והשובע.
זה לאכול את מה שאוהבים, לרזות ולהישאר במשקל הטבעי.”
“חופש מאוכל בשבילי זוהי ההבנה וההצפה של מה שנכון וראוי בתחומי האכילה והמשקל – חזרה למצב טבעי של נוכחות והקשבה לעצמי ולגוף שלי.”
“החופש מאוכל זה להתעסק עם החלק הנעים של האוכל והאכילה ולא להתחשבן עם עצמי כל הזמן.”
“זה לאכול דברים שאני אוהבת בלי רגשות אשמה.”
“זה לשחרר שליטה בלי לאבד שליטה – וזה הבדל תהומי.”
את מוזמנת לקרוא פה איך נראים החיים של נשים בדיוק כמוך – שהחופש מאוכל שינה להם את החיים up-side-down, והן הגשימו מטרות גם בתחומים שכלל לא דמיינו שניתן לשפר.
איך, תדעי אם שיטת חופש מאוכל מתאימה גם לך?
כאמור – ביסוד שיטת חופש מאוכל נמצא החופש. ואם אמרנו ש’חופש’ יכול לעלות חשש, הרי שנדרשת מידה לא מעטה של אומץ לעשות שינוי מהותי ובלתי הפיך – של 180° בחיים, שדורש לצאת מאזור הנוחות ואף לוותר בדרך על כמה רווחים משניים – להיפרד מהמוכר והידוע, לפטר את הדיאטנית, ולקפוץ באנג’י אל הלא ידוע ו’הבלתי נתפס’ – ולהסכים לפגוש מנעד רגשות, אותו התרגלנו לנסות “להעלים” בעזרת אוכל.
מה את אומרת? מה המטרה שלך?
מתאים לך להרגיש טוב ולהרוויח גם משקל גוף טבעי ותקין?
את מוכנה לנסות דרך חדשה להתפתחות אישית באמצעות האוכל?
רוצה שקט בראש מהעיסוק הבלתי פוסק באוכל, אכילה ומשקל?
רוצה לפנות את האנרגיה שלך למה שאת באמת אוהבת?
במידה וכן – כנראה ששיטת חופש מאוכל מתאימה לך.
שיטת חופש מאוכל מתאימה לך אם את סקרנית ופתוחה ללמוד איך לאפשר לגוף להשיל משקל בקצב שטבעי לו, בלי לחץ.
כי חופש מאוכל משחרר אותך מהלחץ לרזות ומהפחד להשמין, ומאפשר לגוף שלך לאזן את עצמו בתהליך טבעי עד למשקל האופטימלי שמאפשר לו לתפקד במיטבו.
שיטת חופש מאוכל מתאימה לך אם את רוצה ללמוד איך לאכול מהכל ולהנות מהאוכל.
כי חופש מאוכל אינה דיאטה! בחופש מאוכל אנחנו ב… חופש מאוכל! אוכלים מהכל, מבלי להישקל, ללא מדידת היקפים, ובכל זאת הגוף חוזר למשקל (הטבעי) ונשאר יציב, ללא מאמץ.
שיטת חופש מאוכל מתאימה לך אם את מוכנה לשקול, שהעניינים עם האוכל, הגוף והמשקל הם קריאת השכמה והם מסמנים לך להתעורר לבריאות פיזית, ולא פחות חשוב – גם לבריאות נפשית.
כי חופש מאוכל נותנת לך כלים מעשיים לאתר את הסיבות העמוקות הגורמות להשמנה, לאכילת יתר ולעיסוק המתמיד באוכל ובאכילה, ומה לעשות במצבים אלה.
שיטת חופש מאוכל מתאימה לך אם את מוכנה לחזור להיות בקשר עם מגוון הרגשות שלך, למרות החשש.
כי דרך חופש מאוכל כרוכה בהפחתה טבעית של האכילה הרגשית וכמויות האוכל שאת אוכלת, על ידי התמודדות טובה ויעילה יותר עם הרגשות שעולים, ובכך, לאכילה מאוזנת, הרזיה וגם שמירה על משקל יציב.
שיטת חופש מאוכל מתאימה לך אם האתגר להחליף את ה’לא’ ב’כן’ מדבר אליך.
כי לא ניתן להשיג חופש מאוכל ע”י הפסקת אכילה או המנעות (מה ומתי לא לאכול), אלא בדיוק להפך – לאכול מהכל במידה ובמודע, באמצעות תרגול מגוון של טכניקות לחיבור גוף ונפש, שיטות וכלים לתרגול יום-יומי, כגון כתיבה, דמיון מודרך והתבוננות פנימה.
שיטת חופש מאוכל מתאימה לך אם את אמיצה מספיק לחולל שינוי מהותי, מהיסוד.
כי חופש מאוכל מאפשר לך לשמור על משקל יציב לא רק כ”הישג חד פעמי – קצר מועד”, אלא לאורך זמן וכדרך חיים, אותו ניתן להשיג רק באמצעות פיתוח מודעות, עבודה פנימית ומוטיבציה אישית לצמיחה רוחנית ושיפור איכות החיים הכוללת.
שיטת חופש מאוכל מתאימה לך אם את מרגישה שמתאים לך לצמצם פערים בין אורח חיים של ההתפתחות בעולם הרוח, לבין תחושת השעבוד בעולם החומר של הגוף הפיזי, ולבחון את האישיו עם אוכל דרך פריזמה של התפתחות אישית.
כי חופש מאוכל היא שיטת “הכל כלול” – שינוי מהותי ויסודי שממנו נובעים הרבה מאד שינויים מפתיעים שיתגלו תוך כדי הדרך.
שיטת חופש מאוכל מתאימה לך אם את מודעת לכוח של עבודה בקבוצה – עם הדרכה מקצועית, ונשים כמוך, שמגלות שכולן מתמודדות עם הדברים שנראים ‘יחודיים רק לך’.
כי חופש מאוכל היא שיטה חובקת חיים שבעיקרה מצביעה על נקודות העיוורון שלנו, שבאות לידי ביטוי גם בתחומים אחרים בחיים שלנו, אותן לא תמיד קל לנו לזהות בכוחות עצמנו. בדיוק לשם כך התוכניות של חופש מאוכל מתקיימות בקבוצה, לצד ליווי אישי, שתומכת ומסייעת וגם מאירה ומעירה את אותן נקודות שמבקשות ריפוי והחלמה.
שיטת חופש מאוכל מתאימה בעיקר למי שמבינה
שהנפש מתקשה לשגשג ולהגשים כשהגוף סובל ומתענה.
לסיכום,
שיטת חופש מאוכל מתאימה למי שרוצה מערכת יחסים בריאה עם אוכל, עם עצמה ועם גופה. שנמאס לה מחיים של איסורים, חסכים, הלקאות וכעס על עצמה, ומרגישה שהגיע הזמן להחליף אותם בדרך שפויה והוגנת לאכילה ולמשקל בריא וטבעי.
והיא ממש מתאימה לך רק אם את מעונינת לאהוב את עצמך ולהיות באמת שלמה עם עצמך. כי חופש מאוכל הוא… לא רק חופש מאוכל, אלא חופש בהרבה תחומים אחרים ומהרבה מאד עניינים, שחלקם עמוקים יותר מבעיית האוכל והמשקל, אך דרכם באים לידי ביטוי.
במידה ואת מוצאת ששיטת חופש מאוכל מתאימה לך, את מוזמנת לשוחח איתי ונתאים לך את המסלול המדויק ביותר עבורך להגשים את מטרותיך.
זו הדרך להיות חופשייה מביקורת ושיפוט עצמי, מרגשות אשמה, בושה ותסכול.
בחרי בך. עשי זאת כעת, משום שהחיים קצרים וזו אינה חזרה גנרלית!
וגם, ובעיקר, משום שמגיע לך לחיות טוב, להיראות טוב ולהרגיש טוב!
הצטרפי גם את
לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה