איך משלבים בין אכילה חופשית ובריאות?

איך משלבים בין אכילה חופשית ובריאות?

איך לאכול מכל מה שרוצים וגם לאכול בריא?

הנה קונפליקט מוכר: מצד אחד, אנחנו רוצות לאכול בריא, להזין את הגוף במזון איכותי. מצד שני, יש רגעים שבהם החשקים והפיתויים גוברים וממש בא לנו ליהנות מאכילה חופשית, ללא מגבלות בריאותיות, ואנחנו מוצאות את עצמנו אוכלות דברים שפחות מתאימים לתפיסת הבריאות שלנו, או אוכלות 'דברים' בריאים, אבל בכמות גדולה יותר מזו שהגוף באמת צריך.

 

איך משלבים בין אכילה חופשית לבין בריאות?
איך אפשר להרגיש חופשיות והנאה צרופה באכילה ועדיין לדאוג לגוף שלנו?

 

המסע של נאווה לחופש מאוכל

נאווה, בת 38, אם לשלושה, מתארת את עצמה כ"אכלנית רגשית". במשך שנים היא ניהלה מערכת יחסים מורכבת עם אוכל. היא ניסתה דיאטות שונות, אך תמיד הרגישה שהיא במלחמה עם עצמה.

 

"כל פעם שהייתי מתחילה דיאטה, הייתי מחזיקה מעמד שבוע, אולי שבועיים, ואז נשברת. מתגעגעת וכמהה לאכילה חופשית, נהנית ממנה ומרגישה מסופקת. הייתי מוצאת את עצמי מול המקרר בשתיים בלילה, אוכלת עוגיות או גלידה, מרגישה אשמה, ומבטיחה שמחר אתחיל מחדש."

 

נאווה בקשה, לא רק לרדת במשקל, אלא להרגיש חופשייה. היא רצתה ללמוד איך ליהנות מאוכל בלי לפחד ממנו, ואיך להזין את הגוף שלה בצורה בריאה לאורך זמן בלי להישבר בדרך. ככה שזה יזרום לה בקלילות.

איך לאכול מכל מה שרוצים וגם לאכול בריא?

 

כשנאווה הצטרפה לתהליך, היא התחילה מהבנה בסיסית: החופש לאכול מכל מה שהיא רוצה הוא שלב קריטי בדרך לבריאות, כן, ככה – הפוך על הפוך. כי בריאות הנפש קריטית לבריאות הגוף.

במפגש הראשון היא התבקשה לענות על השאלה: מה הגוף שלך מבקש באמת?
התשובה שלה הפתיעה אותה: "אני לא יודעת. אני רגילה לחשוב מה אני צריכה לאכול, לא מה הגוף רוצה."

 

שלב ראשון: שחרור משיפוטיות

נאווה קיבלה משימה פשוטה: לאפשר לעצמה לאכול מהכל – בלי הגבלות, בלי איסורים, ובלי שיפוטיות. "אני זוכרת שכל כך פחדתי לאכול גלידה," היא אמרה. "אבל בפעם הראשונה הרשיתי לעצמי באמת ליהנות ממנה, בלי אשמה."

 

שלב שני: התמקדות בהנאה

בשלב הבא, נאווה למדה לתרגל אכילה מודעת. היא התבקשה לשים לב לטעמים, לריחות ולתחושות שהאוכל מעורר בה.
"הופתעתי לגלות שכשאני אוכלת לאט ומתמקדת בהנאה, אני צריכה הרבה פחות אוכל כדי להרגיש מסופקת."

 

שלב שלישי: הקשבה לצרכים של הגוף

במהלך התהליך, נאווה גילתה שכשיש לה רשות לאכול מכל מה שהיא רוצה, הגוף שלה מתחיל לבקש מזון שמזין אותו באמת. "יום אחד פשוט שמתי לב שממש מתחשק לי סלט ירקות טרי. לא כי הייתי צריכה, אלא כי באמת בא לי."

 

התוצאה: חופש ובריאות – גם וגם, בלי פשרות

לאחר מספר חודשים, נאווה הרגישה שינוי עמוק. היא הפסיקה לפחד מאוכל, המשיכה להקשיב לגוף שלה, והצליחה לשלב בין הנאה ובריאות באכילה.

"אני מרגישה שאני כבר לא במלחמה," היא משתפת. "אני יכולה ליהנות מעוגייה כשאני רוצה,  ובאותה מידה אני יכולה ליהנות מארוחה מזינה ומאוזנת – ולהפסיק כששבעתי. זה חופש אמיתי – לדעת שאני בשליטה – לא מתוך מאבק, אלא מתוך בחירה."

איך זה עובד?

 

אכילה בריאה היא אכילה חופשית בכמות שמתאימה לגוף שלנו

אחד הדברים הראשונים שכדאי לזכור הוא, שבריאות לא נמדדת רק ב'מה אוכלים' – אלא גם ב'כמה אוכלים'. כשאנחנו אוכלות מעבר למה שהגוף שלנו צריך, אפילו אם מדובר במזון בריא, אנחנו עלולות להרגיש כבדות, עייפות, וגם חרטה.

כשאנחנו מצליחות להקשיב לגוף שלנו ולאכול בדיוק את הכמויות שהוא צריך, זה יכול להיות הרבה יותר משחרר מלהתמקד רק באוכל הבריא, ומשהו בסיסי ועמוק משתנה. אנחנו מרגישות קלילות יותר, מלאות אנרגיה. זו באמת אכילה חופשית ובריאה. אולי זה נשמע פשוט, אבל מדובר בתהליך של למידה, תרגול, והתקרבות לעצמנו. וזה באמת פשוט – רק לא תמיד קל. 

 

אכילה חופשית – רשות מלאה לאכול מהכל

אחד הכלים החשובים ביותר בתהליך הזה הוא הרשות הפנימית לאכול מהכל. כן, מ-הכל.
כשאנחנו מפסיקות לשפוט את עצמנו על מה שאנחנו אוכלות, ומוותרות על "אסור" ו"מותר", נפתח מרחב חדש שבו אני מתחברת מחדש לגוף ולצרכים האמיתיים שלו.

למה זה קורה?
כשהאוכל לא נתפס כ"בעיה", אלא כמשאב לחיים, החשקים שלנו מתחילים להשתנות. במקום להימשך דווקא לדברים "אסורים", אנחנו יכולות למצוא חוויה מפתיעה – שבא לנו  להקשיב לצרכים האמיתיים של הגוף, שמשקפים ומאותתים לנו, מהם המזונות שמזינים אותו פיזית, ואותנו נפשית, ולאכול אותם בכייף. 

 

אכילה שמזינה את הגוף ואת הנפש

ברגע שיש לנו חופש מלא לאכול מהכל, משהו קסום קורה. אנחנו לא מזינות רק את הגוף – אנחנו מזינות גם את הנפש.
כשאנחנו אוכלות את מה שאנחנו באמת רוצות – מתוך בחירה, במקום מתוך פחד להשמין או להזיק לבריאות הגוף – אנחנו חוות הנאה אמיתית. זו חוויה שמרפאת לא רק את הגוף, אלא גם את האכילה הרגשית ואת היחסים שלנו עם האוכל.

ברעב פיזי בוודאי, אבל גם במצבים של רעב רגשי, האוכל יכול להוות מקום שבו אנחנו חוגגות את מה שאנחנו אוהבות. וכשהאכילה נעשית מתוך הקשבה, אנחנו גם יכולות להפסיק בזמן, לדעת מתי הגוף קיבל את מה שהוא צריך – וליהנות מהמחשבה שאפשר לאכול שוב כשיגיע שוב הרעב.

איך להתחיל לאמץ אכילה חופשית-בריאה?

חופש מאוכל מתחיל בשחרור מהפחד ומהביקורת העצמית. הוא ממשיך באכילה שפויה דרך הקשבה לגוף, ומתבטא בהנאה מהאוכל ובתחושת קלילות פנימית.

 

כשאנחנו אוכלות מתוך חופש – החופש לחשוב, לבחור, להרגיש – אנחנו מאפשרות לגוף ולנפש להתמלא בשמחה, ובבריאות פיזית ורגשית (שהם תנאי הכרחי לאיזון הגוף).

  1. הרעיון שאכילה בכמות המתאימה לגוף היא חשובה כמו, או אפילו יותר, מהמזון עצמו הוא שינוי תפיסה חשוב. הוא מדגיש את ההקשבה הפנימית והחיבור לגוף, מה שיכול לשנות מהקצה אל הקצה, את האופן שבו אנחנו מתייחסות לאוכל ואופן שבו אנחנו אוכלות.
  2. כשהפחד והאיסורים יורדים, מתאפשר חיבור למהות האמיתית של החשקים והרצונות שלנו. במקום מלחמה עם אוכל, יש כאן תהליך של שחרור, שמוביל לבחירה מודעת ולתחושת שליטה בריאה.
  3. האוכל הוא כלי למלא לא רק את הצרכים הגופניים, אלא גם את הצרכים הנפשיים. זה הופך את חוויית האכילה למלאה ומספקת יותר.
  4. הריפוי מאכילה רגשית, כלומר, אכילה מתוך בחירה מודעת, זהו חופש, שבו אין פחד מהאוכל עצמו או מהשפעותיו.

אז בפעם הבאה שאת מתיישבת לאכול, נסי לשאול את עצמך:
איך אני יכולה להנות עכשיו. להרגיש טוב ולהזין את עצמי בו זמנית – גוף ונפש?
כי מגיע לך ליהנות, גם מאכילה חופשית וגם מאכילה בריאה ומבריאה.
מגיע לך להרגיש טוב, ומגיע לך לאכול בדרך המתאימה לך, בדיוק.

הצטרפי גם את

לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה

להצטרפות לקבוצה שקטה בוואצאפ לתכנים ועדכונים מחופש מאוכל - לחצי על הכפתור

אהבת? מוזמנת לשתף

שווה קריאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתנה מכל הלב

קורס דיגיטלי קצר

4 תחנות בדרך

לרדת במשקל בלי "לרדת" מאוכל