בבקר שבת של שמחת תורה 2023, התעוררנו כולנו בהפתעה גמורה למצב בלתי ייאמן. כחברה שידעה מלחמות ואסונות מצאנו ועדיין מוצאים את עצמנו, אישית וקולקטיבית, חשופים לזוועות ועומדים מול מציאות בלתי נתפסת של זעזוע, כאוס, חוסר וודאות, כאב ומצוקה רגשית קשה מנשוא ואינסוף סימני שאלה.
מצוקה בסדר גודל כזה מביאה איתה תגובות שונות אצל כל אחד, אצל רבים מאיתנו היא גם קשורה לעיסוק מוגבר באוכל – מהתעסקות בהכנת אוכל למשפחות הנפגעות או לחיילים המגוייסים, דרך אגירת מוצרי מזון לשעת חירום, ועד לאכילה מוגברת בשעה שצופים בחדשות מול הטלוויזיה ובמידע המטלטל שזורם ברשתות החברתיות.
גם בימים כתיקונם, עבור חלק מאיתנו, העיסוק באוכל ובאכילה מהווה מפלט ממצוקה רגשית – אנחנו אוכלות כדי להקל על עצמנו, זה מה שנקרא אכילה רגשית. אכילה כזאת, בדרך כלל, מלווה בביקורת עצמית, רגשות אשמה או הלקאה עצמית – התנהלות אוטומטית שנועדה לנצח במאבק עם האוכל, למרות שרוב הסיכויים שנפסיד בו בטווח הארוך והאכילה הרגשית רק תגבר.
היום, כמעט שבוע אחרי פרוץ המאורעות הקשים שמטלטלים את כולנו, באופן אישי וכחברה, כמערכת וכעם, ומזעזעים את הביטחון הקיומי הכי בסיסי שלנו, ברור שרוב מי שמכירה את עצמה כאוכלת-רגשית, סביר להניח תנהג כך, אולי אפילו ביתר שאת. עם זאת, יכולה להיות גם תגובה הפוכה למצבים קיצוניים כאלה של שוק, טראומה ועומס רגשי, בהם נסתם התיאבון (לפחות לתקופה הראשונית האקוטית) בה יש קושי גדול להכניס בכלל משהו לפה – רק באופן זמני כנראה, כי אם היית אוכלת-רגשית, התיאבון כנראה יחזור, ובגדול.
כך או כך, אין ספק שיש לנו סיבות טובות ומוצדקות לאכול מעבר לצורך הפיזי – כל שכן, בימים של מצוקה קולקטיבית בעצימות גבוהה שכזו. ולכן חשוב לי להדגיש – אכילת-יתר של פיצוי לנחמה, הרגעה וטשטוש הרגש, או פעילות של בישול, אפיה, או כל מה שמרגיש כמו סימנים של אכפתיות, אחריות ודאגה – היא טבעית ונורמלית, אפילו לגיטימית, כדי לעזור להפיג את הכאב והמצוקה כשהם בסדר גודל לא טבעי, ומסייעת לשמור על השפיות.
כי אחרי הכל אוכל הוא כמו חבר, הוא נאמן, תמיד נמצא שם עבורנו ומפיג פחד ובדידות.
העיסוק באוכל משמש גם להסחת דעת שמאפשרת לנו להיות עסוקים ולרגע קט לא לחוות את המצוקה הרגשית.
אוכל מטבעו, הוא מרגיע, מנחם, נעים בגוף ובנשמה.
הצטרפי גם את
לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה
עוד על הַפְּנִיָּה לאוכל במצבי מצוקה:
אולי את מקשיבה לסרטון או קוראת את השורות האלה ולצד כל הכאב והמצוקה, האבל והשכול, האכילה ואולי גם המשקל מטרידים אותך.
אם זה אכן כך, אני מבקשת ממך – תני לעצמך קצת רווחה. זה לא הזמן לשפוט, זה רק עלול להגביר את האכילה שלך ואת מעגל השיפוט-כאב-עוד אכילה. רוגע, בריאות ואיזון הרגש קריטי יותר מעליה במשקל.
ואם כבר אכילה רגשית – דאגי לעצמך לאוכל מנחם, כזה שעושה לך נעים בגוף, ואכלי עם רשות וחמלה, כדי שיתן לך רגע של סיפוק ורגיעה.
יש עוד הרבה מה לעשות וניתן יהיה לשקם את העליה במשקל בימים של שגרה, ולעזור לגוף לאזן את עצמו. ועד אז, גילוי חמלה כלפי עצמך וכלפי האכילה שלך יכול, בינתיים, למזער את הנזק.
אם את זקוקה ורוצה עזרה בזמן זה, את מוזמנת למצוא אצלי אוזן קשבת.
אשמח לעזור ולהיות כאן בשבילך בכל עניין, וגם להנחות אותך איך להתנהל עם האוכל (ובעיקר עם עצמך), בימים טרופים אלה של מצוקה בלתי נתפסת מול האסון שממדיו לא נראו עד כה.