פעמים רבות פונות אליי נשים שכבר מבינות שדפוסי האכילה הם שמסבים להן כאב וסבל, אולי אפילו יותר מן ההשמנה עצמה. אלו הנשים שמתחילות את התהליך ב”פור” אדיר (יתרון) – משום שהן עברו את הצעד הראשון – ההכרה בכך שהמשקל, האכילה והמאבק המתלווה אליה אינם יכולים להפתר בעזרת עוד דיאטה-ספורט-ספירת קלוריות.
הדיאטות ותכניות התזונה להרזיה המורות מה מותר לאכול ומה אסור או לא כדאי, או כל תכנית של אכילה קפדנית המוכתבת מבחוץ ולא מבחירה אישית שתואמת את טעמך האופטימלי – מנציחות את המאבק והסבל, מעוררות רגשות קיפוח ומובילות לכישלונות צורבים בזה אחר זה.
כך, גם אם תצליחי לרזות באמצעות אותן תכניות, הסיכוי שתוכלי ליהנות מאוכל כמו שתמיד חלמת או ליהנות באמת מגופך הרזה לאורך זמן הוא קלוש ביותר (כיום מקובל לדבר על 3%), וגם על זה תצטרכי להיאבק.
זאת משום שהפחד להשמין נותר בעינו, וכך גם הקושי להתאפק ולהתמיד לאורך זמן באכילה של המאכלים ה’נכונים’ בכמויות ה’נכונות’.
ההבדל המשמעותי בינך לבין נשים שאוכלות-הכל-ונשארות-רזות הוא לא בגנטיקה, לא בקצב חילוף החומרים וגם לא ביחס בין הקלוריות הנכנסות ליוצאות. ההבדל הוא בכך שהן חושבות רזה!
כשאנחנו חושבות על הגוף שלנו, מה אנחנו יודעות?
שהוא לא טוב כי הוא לא רזה מספיק. התפיסה הזאת הולידה הן את דפוסי האכילה הרגשית והן את דיאטות ההרזיה שמנסות לרסן אותה.
אנחנו רגילות לראות בגוף שלנו סמל סטטוס חיצוני, שצריך להראות טוב ולתפקד לפי הנורמה. לא נהוג לדבר על הגוף כעל מכונה מדהימה שיודעת בדיוק מה טוב עבורה, או כעל מקור ידע שביכולתו להעניק לנו אושר ובריאות. אף אחד לא לימד אותנו שהגוף הוא שצריך לקבוע מתי אוכלים, בדיוק כמו שהגוף קובע מתי הולכים לשירותים. הרי לא נלך לשירותים אם אין לנו צורך בכך, אז למה אנחנו עושות זאת עם אוכל?
כי אוכל הוא כיף, כי אוכל הוא נעים, כי אוכל הוא טעים, כי אוכל הוא זמין מאוד.
כי אוכל לא מותח עלינו ביקורת. הוא זמין לנו לנחמה, לסיפוק מידי,
לפינוק שאנחנו זקוקים לו, וקל מאוד לאכול ולספק את הצרכים החסרים גם כשלא רעבים.
אנשים אוכלים יותר מדי מכל הסיבות האלה – ולא כי משהו לא בסדר אצלם.
גם אם יש לך ביקורת רבה על הגוף שלך – הוא עדיין יודע בדיוק כמה אוכל הוא צריך, איזה אוכל ומתי. זו יכולת שאי אפשר להרוס. מה שהתקלקל אחרי שנים ארוכות של דיאטות והקשבה לקולות חיצוניים הוא היכולת שלך להקשיב פנימה – לתקשר עם גופך ולהיענות לצרכיו. ואת היכולת הזאת יש באפשרותך לשקם.
בחופש מאוכל אנחנו לומדים מחדש לנהל תקשורת מדוייקת עם גופנו. מחליפים את התקשורת ההרסנית והמדכאת עם הדיאטה, בתקשורת עם עצמנו.
האם החשיבה שלך שמנה?
האם את יכולה לחשוב 'רזה' ולרזות?
דפוסי האכילה הטבעיים
טבעי לכל אדם לאכול לפי צרכיו הפיזיים, בעזרת הקשבה למנגנון הרעב והשובע שלו. זהו מנגנון מולד ככל מנגנון אחר בגוף, שתפקידו להדריך אותנו באופן טבעי ומדויק כיצד להיענות לצורכי הגוף.
הגוף, שהוא מכונה משומנת ויעילה, מאפשר לנו לדעת באמצעות שחרור הורמונים שונים מתי הוא זקוק לאוכל – הדלק שלו – ומתי להפסיק לאכול (מתי ‘מיכל הדלק’ מלא).
שינוי דפוסי האכילה ל’אכילה רזה’ היא אחת המיומנויות המרכזיות שמלמדת גישת ‘חופש מאוכל’. את לומדת להכיר מחדש את מנגנון הרעב והשובע שנולדת איתו, וכך את יכולה לזהות את תחושת הרעב ואת תחושת השובע על גוניהן השונים, ובאופן טבעי ונינוח – להיענות להן. את מתרגלת אופן אכילה שאני מכנה ‘אכילה מוקשבת’, וזו מאפשרת לך להתבונן ולפתח מודעוּת לדרך שבה את מזינה או לא מזינה את עצמך.
דפוסי אכילה מופרזת או לא רצונית
ב’חופש מאוכל’ תכירי את המקור לדפוסי האכילה שלך. תביני אילו סיבות ומצבים מובילים אותך לאכילה מופרזת או לא רצונית. בעקבות זאת תוכלי גם להתחיל לחשוב אחרת על הדרך שבה את מזינה את עצמך
(כלומר מערכת היחסים שלך עם האוכל ועם האכילה), ותוכלי להבין איך אותו מנגנון משתקף בתחומי חייך השונים.
תגלי שהגוף שלך הוא החבר והשותף הטוב ביותר בתהליך החזרה למשקל טבעי.
המרחב שבו מתבצעת העבודה החשובה ביותר בתהליך הזה נמצא בתודעה, במערכת ההפעלה שמניעה את דפוסי האכילה שלך.
שיטת ‘חופש מאוכל’ מבוססת על הרעיון שהאמונות או דפוסי החשיבה שלנו הם שיוצרים את המציאות שאנחנו חיים בה.הרעיון שאמונות יוצרות מציאות אינו חדש. את בוודאי מכירה אותו מתחומים אחרים. עם זאת, אני יודעת שלרוב האנשים קשה להאמין שאותו רעיון תקף גם בתחום של הרזיה ושחרור מאכילה רגשית.
לא קל לקבל את הרעיון שהרזיה או השמנה נובעות מהמחשבות. הוא אינו פופולרי בחברה שלנו.
האמונה הרווחת עודנה נסמכת על המחקרים המדעיים המקובלים, שבהם הוכח מה גורם להרזיה ולהשמנה. והגורם, לפי המחקרים הללו, אינו בהכרח דפוס המחשבה. אבל, הניסיון מראה שללא עבודה תודעתית, גם אם המשקל יורד, החשיבה השמנה נותרת בעינה, והגוף, שתמיד מתאים את עצמו לתודעה שלך, מעלה בכל פעם מחדש את הקילוגרמים שירדו.
אנחנו מחזיקות בשורה ארוכה של אמונות לגבי המשקל שלנו, כמו – “אני לא אהיה רזה כי אין לי כוח רצון”, אגב, לנשים רזות באופן טבעי אין את האמונה הזו כלל, אבל הן גם לא מחזיקות באמונה ההפוכה “אני רזה כי יש לי כוח רצון”. למעשה, הן כלל לא קושרות בין משקלן לבין כוח רצון.
כך שכדי לשנות את דפוסי האכילה שלך, המטרה שלך היא לבחון מהן האמונות שמשרתות אותך ומהן המעכבות, לבחור מחדש ולחווט מחדש את המוח לחשיבה רזה.
דווקא מערכת היחסים שלך עם האוכל – שאת כל כך מיואשת ממנה, שגורמת לך מורת רוח רבה עד כדי כך שאת רוצה לתקן אותה עכשיו ומיד – היא שיכולה להוביל אותך למהות החיים שלך.
כשתביני את ה’שפה’ של מערכת היחסים שלך עם האוכל, וכשתהיי מוכנה להיות פתוחה וסקרנית לגביה, תוכלי לראות בה מתנה במקום קללה ולחזור הביתה, לעצמך.
סוף לדפוסי האכילה הרגשית
לאורך כל החיים נצטרך להתמודד עם מצבים מאתגרים וכואבים – אלו החיים. וזהו, באופן פרדוקסלי, גם מקור הצמיחה שלנו.
ב’חופש לאוכל’ אנחנו מנתקות את הקשר בין הקושי או הכאב שאנו חוות לבין התגובה האוטומטית שלך – לפנות לאוכל. כך אנחנו לומדות לאכול כדי להזין את הצרכים הפיזיים של הגוף ולא את הרגש.
אכילת יתר קשורה באופן ישיר לאופן שבו את חווה את חייך, למידת הסיפוק והמשמעות שיש בהם.
אם אינך דואגת לספק את עצמך בתחומים הרצויים לך, להעניק לעצמך זמן ומקום להתבטא,לא מפתיע שאת ‘גונבת’ סיפוקים ‘אסורים’ של אוכל. זו גם דרך נפלאה ללמוד על עצמך ולחזור לאהבה עצמית.
מרבית הנשים מגיעות ל’חופש מאוכל’ כדי להגיע למשקל היעד, אך מרוויחות הרבה יותר. מרוויחות את עצמן.
אם את באמת רוצה להצליח לעשות שינוי בדפוסי האכילה שלך ולאכול רק כשאת רעבה, רק כשהגוף שלך זקוק לדלק, יהיה עלייך לתת מענה לצרכים העמוקים ביותר שלך, כולל הצורך להתפנק, להתנחם או להעניק לעצמך מנוחה ופסק זמן כשאת זקוקה לכך.
יהיה עליך ללמוד לוותר על הביקורתיות בחייך (במיוחד שלך כלפי עצמך), להביא יותר חמלה, הכלה, וראיית הטוב שבך – כשם שביקורת מחלישה את כוחה של המחמאה, מחמאות יכולות להחליש את כוחה של הביקורת.
הצטרפי גם את
לאלפי הנשים שכבר עברו בהצלחה את השינוי
תכנית חופש מאוכל
תכנית הליווי שתעזור לך פעם אחת ולתמיד
לאכול מסודר ובשליטה